Gruodžio 26 d., ketvirtadienis | 24

Intensyvi valgomųjų burokėlių auginimo technologija (I)

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2016-04-19

Taikant intensyvaus auginimo mechanizuotas technologijas, pagrindinis tikslas – gauti didelį standartinės produkcijos valgomųjų burokėlių derlių, kiek įmanoma sumažinant brangų rankų darbą ir energines sąnaudas. LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institute sukurta intensyvi valgomųjų burokėlių auginimo technologija.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Pagrindiniai principai

Taikant intensyvias auginimo technologijas ir gaunant didelius derlius su aukšta standartinės produkcijos išeiga, turi būti užtikrinta saugi aplinka, vartotojui saugi produkcija, nesunkiai rekultivuojamas ir atkuriamas dirvožemis, saugiai naudojami trąšos ir pesticidai, neteršiami gruntiniai vandenys.

Dirvos ir vietos parinkimas

Burokėliams auginti tinka beveik visų Lietuvos regionų dirvožemis. Valgomiesiems burokėliams auginti parenkama atvira, šviesi vieta. Jiems tinkamiausias vidutinio sunkumo, nerūgštūs, geros aeracijos, laidžiu podirviu, ne aukštesniu kaip 0,6–0,8 m gylyje esančiu gruntiniu vandeniu, dirvožemiai.

Rekomenduojamas velėninis karbonatinis ir velėninis jaurinis nerūgštus vidutinio sunkumo priemolis ir priesmėlis.

Ankstyvajai sėjai parenkami lengvesni, pavasarį greičiau džiūstantys dirvožemiai: geros struktūros priesmėliai ar lengvi priemoliai su laidžiu podirviu. Ariamajame sluoksnyje turėtų būti ne mažiau kaip 2–3 proc. humuso. Dirva turi būti drenuota, išlyginta, be lomų, su nedideliu nuolydžiu.

Pramoniniam auginimui tinkamiausios veislės

Versliniuose ūkiuose rekomenduojami auginti Detroit ir Bordo tipo veislių ar hibridų burokėliai.

Bordo tipo veislių burokėliai yra universalios paskirties, lapija stambi, vešli. Šakniavaisių vartojimas priklauso nuo sėjos laiko, jie tinkami ir vasaros derliui, ir perdirbti arba ilgai laikyti.

Detroit tipo veislių burokėliai yra geros prekinės išvaizdos, lapija smulki arba vidutinė. Jie skirti vartoti rudenį ir laikyti iki žiemos vidurio.

Auginti tinkamos veislės ir hibridai, be teigiamų ūkinių savybių, turi būti atsparūs ligoms ir kenkėjams, sėkla vietinės kilmės arba sertifikuota, negalima auginti GMO produkcijos.

Šiuo metu ūkiuose populiariausios Detroit tipo veislės ir hibridai: Pablo F1, Boro F1, Boltardy,Bonel, Rodina F1, Wodan F1, Detroit 2 ir kt.

Sėjomaina ir priešsėliai

Valgomųjų burokėlių vieta sėjomainoje numatoma po jiems tinkamų priešsėlių su sąlyga, kad į tą patį lauką kultūra grįš tik po 3–5 metų. Sėjomainoje auginamos tarpinės kultūros. Labai svarbu dirvą tinkamai paruošti iš rudens, sunaikinti piktžoles, auginti po tinkamų priešsėlių, tai iš dalies padeda išvengti būdingų ligų ir kenkėjų. Burokėlių nerekomenduojama auginti po kopūstinių daržovių (išskyrus labai ankstyvų veislių), bulvių, griežčių bei šakniavaisinių daržovių, ypač po pašarinių ar cukrinių runkelių.

Burokėlių auginimo sėjomainoje parenkami optimalūs priešsėliai:

  1. tinkamiausi priešsėliai: pupelės, salierai, svogūnai, kukurūzai, pupos, porai, grūdinės kultūros, pūdymai;
  2. tinkami priešsėliai: agurkai, žirniai, morkos, ridikai, salotos.

Pagrindinis dirvos dirbimas

Auginant šakniavaisines daržoves, dirvožemio viršutinis sluoksnis turi būti giliai supurentas ir kruopščiai susmulkinti grumstai. Taikant agrotechnines priemones, rekomenduojama numatyti laiką ir būdą, kada ir kaip atlikti giluminį purenimą.

Agregatai parenkami pagal svarbiausius veiksnius – purenimo gylį ir dirvožemį. Darbo metu ne tik suardomas poarmeninis padas, bet ir iki 35–45 cm gylio pajudinamas visas dirvožemio sluoksnis. Pagerėja aeracijos sąlygos, dirvožemio melioracinės savybės, padidėja drėgmės laidumas, sumažėja užmirkimo pavojus. Kas 2–3 metus atliekamas dirvožemio giluminis purenimas. Rudeninis arimas, kaip paskutinė dirvos ruošimo operacija, vykdomas spalio–lapkričio mėnesiais. Lauką ruošiant šakniavaisinėms daržovėms, reikėtų arti iki 25–28 cm gylio.

Parengė

Vytautas Zalatorius, Ona Bundinienė, Danguolė Kavaliauskaitė, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržininkystės technologijų sektorius

Straipsnio tęsinys – balandžio 20 d.