Karvėms mitybos lygis – tai veiksnys, lemiantis jų produktyvumą ir pieno ūkio pelningumą. Žinoma, pieno kainos nenulems, bet atpiginti jo gamybą – gali. Niekada neturėsime idealios situacijos ūkyje, bet pažangus šėrimas turėtų būti orientuotas į konkrečius ūkio tikslus.
Kiekvienoje laktacijoje karvė turi pasiekti genetinį produktyvumą. Jeigu turite geros genetikos karvę, sugebėkite ją ir pašerti. Kiekvienas organizmas pirmiausia užprogramuotas išgyventi. Jeigu karvė normaliai nepaėda, ji tik galvoja, kaip išgyventi. Produkcijos gamyba jai – antraeilis dalykas, skirtas maitinti jaunikliui.
25 % melžiamų karvių išbrokuojama per pirmąsias 60 laktacijos dienų, 50 % pieno pagaminama per pirmąsias 100 laktacijos dienų.
Grynosios energijos laktacijai poreikis – 2 dienos iki apsiveršiavimo ir 2 dienos po apsiveršiavimo:
Įvairių faktorių įtaka karvei 2 savaitės iki apsiveršiavimo ir 8 savaitės po apsiveršiavimo:
50–60 % karvių po apsiveršiavimo išsivysto ,,Riebių kepenų sindromas“ (kairėje) ir sveikos kepenys
„Riebių kepenų sindromo“ atveju organizme sumažėja gliukozės sintezė, amoniako detoksikacija ir baltymų sintezė, pasikeičia reakcija į hormonus. Atsižvelgiant į tai, sumažėja primilžis, nusilpsta imunitetas, blogėja apsivaisinimas, padidėja išbrokavimo rizika.
Subklinikinės ketozės pasekmės:
Atlikti bandymai
Bandymui atrinktos 93 karvės. Užtrūkusios karvės buvo šeriamos vienodais racionais, tik bandomajai grupei papildomai buvo duodama po 60 g/d. apsaugoto cholino. Apsaugotas cholinas buvo šeriamas 21 dieną iki apsiveršiavimo ir 21 dieną po apsiveršiavimo.
Kontrolinės grupės karvės davė vidutiniškai – 41,3 kg/d. pieno. Karvės, gavusios cholino chlorido, vidutiniškai davė 43,5 kg/d. pieno.
Laktacijos tolygumas iki 40 savaičių po apsiveršiavimo:
Cholino chlorido įtaka rektinei temperatūrai 4 -tą ir 12 -tą dieną po apsiveršiavimo:
Krekenų ir imunoglobulinų kiekis:
Karvei nereikia žaliųjų baltymų ardidžiajame prieskrandyje neskaidomų baltymų. KARVEI REIKIA AMINO RŪGŠČIŲ !
Metionino funkcijos
Lizino funkcijos
Taigi, svarbiausias tarpsnis, į kurį turi būti sukoncentruotas dėmesys – tranzitinis laikotarpis (hipokalcemijos prevencija, kepenų apsauga). Amino rūgštys gerina karvių sveikatingumą tranzitiniu laikotarpiu, taip pat stebimas ženklus reprodukcijos rodiklių gerinimas sėklinimo metu. Racionų balansavimas, įtraukiant apsaugotas amino rūgštis, padeda kontroliuoti šėrimo kaštus, atsižvelgiant į pašarų kainų kitimą ir taip didinti ūkio našumą nepriklausomai nuo esamos situacijos (pieno kaina, šėrimo žaliavų kainos ir prieinamumas).
Jei reikia pagalbos
Jei turite klausimų dėl subalansuoto gyvulių šėrimo ar reprodukcijos, jums padės nešališki LŽŪKT gyvulininkystės specialistai ir konsultantai. Į ūkį jie atvyks su mobilia laboratorija ir atliks visus reikiamus tyrimus bei suteks reikalingą informaciją ir rekomendacijas. Specialistai į racioną įtrauks reikiamą kiekį priedų / papildų, neatstovaudami jokiai komercinei įmonei. Todėl reikalingi gyvulių racioną papildantys priedai nebus patys brangiausi ir jų kiekis bus toks, kokio reikia. Kreipkitės.