Kovo 29 d., penktadienis | 24

Ūkiuose bus tiriama simbiotikų įtaka gyvuliams ir jų ekonominė nauda

Daiva Gurauskienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji gyvulininkystės specialistė
2019-12-09

© LŽŪKT nuotr.

Intensyviai, gausiai ir dažnai be priežasties gyvulininkystės ūkiuose naudojant antibiotikus, vystosi atsparesni ligų sukėlėjai ir vaistų poveikis mažėja, todėl kartojasi susirgimai, didinamos vaistų dozės. Siekiant mažinti antibiotikų naudojimą ūkiuose, reikia diegti pažangesnes gydymo ir profilaktines priemones, mažinančias susirgimų skaičių, o reikalingo gydymo atveju – antibiotikų naudojimą. Viena iš priemonių būtų simbiotikų naudojimas.

Simbiotikai (probiotikai kartu su prebiotikais) teigiamai veikia ir virškinimo, ir imuninę sistemas, todėl turi didelės reikšmės galvijų sveikatingumui ir produktyvumui. Patekę į virškinimo traktą, jie naikina patogeninius mikroorganizmus, neutralizuoja ir kompensuoja sutrikusių organų veiklą, stimuliuoja audinių regeneracinius procesus ir imuninę sistemą. Simbiotikus naudojant kaip pašarų priedus racionuose, pastebimas gyvulių atsparumo ligoms, produktyvumo ir sveikatingumo didėjimas, nes simbiotikai palaiko virškinamojo trakto mikrofloros aktyvumą ir balansą, todėl šie pašarų priedai yra gera alternatyva antibiotikų naudojimui.

Galvijų mitybos procese racionai dažnai papildomi simbiotikais. Jų sudėtyje yra vitaminų, betagliukanų ir manamosacharidų, fermentų ir kitų elementų, galinčių sąveikauti su gyvulio imunine sistema, daryti įtakos mikrofloros kitimui didžiajame prieskrandyje, maisto medžiagų virškinamumui ir metaboliniams procesams.

Bus atliekami gamybiniai bandymai

Konsultavimo tarnyba, vadovaudamasi su Nacionaline mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos 2018 m. gruodžio 10 d. pasirašyta paramos sutartimi Nr. 14PA-KK-18-1-03437-PR001, pradėjo projektą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Žinių perdavimo ir informavimo veikla“ veiklos sritį ,,Parama parodomiesiems projektams ir informavimo veikla“ (projektas finansuojamas iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos valstybės biudžeto).Atliekant gamybinius parodomuosius bandymus, norima perteikti žemdirbiams moksliniais tyrimais paremtas pažangias technologijas, siekiant sumažinti antibiotikų naudojimą ūkiuose, didinti produktyvumą, stiprinti gyvulio imuninę sistemą, užauginti sveikus ir produktyvius palikuonis, mažinti ekonominius nuostolius.

Web-pav1LŽŪKT gyvulininkystės ekspertas Vytas Gudaitis Šilutės rajono gyvulininkystės ūkių šeimininkus supažindina su projekto veikla.

Projekte dalyvauja 24 pienininkyste užsiimantys ūkininkai iš Tauragės, Telšių, Klaipėdos, Šiaulių, Utenos ir Panevėžio rajonų, kurie suburti į 4 atskiras pasidalinimo patirtimi grupes.

Projekto uždaviniai:

  • pritaikyti mokslinių tyrimų rezultatus tradiciniuose pienininkystės ūkiuose, atliekant 8 parodomuosius gamybinius bandymus skirtinguose šalies regionuose;
  • vykdyti parodomųjų bandymų sklaidą: suorganizuoti 8 lauko dienas, 16 seminarų produktui pristatyti (iš jų po vieną lauko dieną ir seminarą suorganizuoti žemės ūkio ar kaimo plėtros srities konsultantams, profesinių mokyklų ar kolegijų dėstytojams);
  • parengti ir publikuoti 4 informacinius straipsnius laikraštyje ir internete apie įgyvendinamą projektą;
  • parengti 4 lankstinukus apie įgyvendinamą projektą;
  • suorganizuoti baigiamąją konferenciją, siekiant supažindinti žemdirbius su bandymų metu gautais rezultatais.

Tikimasi, kad projekto metu simbiotikų skyrimas melžiamoms karvėms ir veršeliams, remiantis moksliniais tyrimais ir bandymais, pagerins gyvulių sveikatingumą, pieno kokybę, palikuonių reprodukcines savybes. Taip pat sumažės antibiotikų naudojimas, žarnyne fermentacijos metu susidarančio metano (CH4) kiekis, efektyviai mažės nepageidaujamas kvapas fermoje, gerės mėšlo konsistencija ir tvarto mikroklimatas.

Web-logo450px

www.agroakademija.ltrekomenduoja

Simbiotikai gerina veršelių sveikatingumą

Užtrūkusių karvių ir veršelių priežiūra (video)

Veršinga ... ar ne? (video)

Bandos sveikata – nenuginčijamas argumentas (video)

Karvių bandos reprodukcijos valdymas – vis dar rimtas iššūkis

Koks veršelis – tokia ir telyčia

Veršiavimasis tyloje ir ramybėje