Mėsinių galvijų augintojai kartais susiduria su problema – pirmąkart apsiveršiavusi žindenė neprisileidžia žindyti veršelio. Kaip spręsti šią problemą? Tik ką atvestas veršelis neturi imuniteto. Jį įgyja atsigėręs pirmųjų krekenų, todėl jos yra gyvybiškai svarbios tiek pienui, tiek ir mėsai numatomam auginti veršeliui.
Krekenos – ypatingas pieno produktas. Jų sudėtis visiškai kitokia nei pieno. Tiesą pasakius, tai stebuklingas veršelio gėrimas. Jo sudėtyje yra 33 proc. sausųjų medžiagų, o piene – tik 13 procentų. Pienu krekenos tampa po apsiveršiavimo praėjus 3 dienoms. Krekenose yra daugybė imunoglobulinų, t. y. antikūnų, kurie apsaugo veršelį nuo patogenų. Taip pat jose daugiau riebalų ir baltymų nei piene. Tai energijos šaltiniai, būtini, kad veršelis sėkmingai išgyventų pirmąsias savo dienas. Vitaminų krekenose taip pat daugiau, ypač daug vitamino A ir karotino.
Pirmomis gyvenimo valandomis veršelis gali lengvai absorbuoti antikūnus iš krekenų į savo kraujotakos sistemą. Tai įmanoma dėl specialios žarnyno funkcijos, kuri praleidžia imunoglobulinus. Po 36 valandų žarnynas blokuoja šiuos baltymus ir jie nebegali prasiskverbti pro žarnų sieneles. Savybė greitai rezorbuoti baltymus pradeda mažėti iškart po veršelio atvedimo: praėjus 6 val., ši savybė sumažėja net 40 procentų. Kuo greičiau sugirdomos krekenos, tuo geriau. Jei dėl kažkokių priežasčių veršelis negali gauti motinos krekenų (pvz. karvė nesileidžia žindama), alternatyvus metodas – kitos karvės pirmųjų krekenų užšaldymas ir greitas jų atšildymas, kai atvedamas veršelis. Kai nėra krekenų, ūkininkai visuomet gali naudoti jų pakaitalus: džiovintas krekenas, miltelius, sumaišytus su vandeniu. Šių krekenų privalumas tas, kad jos neturi infekcinio galvijų rinotracheito ar virusinės galvijų diarėjos patogenų.
Automatinė veršelių girdymo sistema, įrengta viename iš pieno ūkių Olandijoje
Pirmomis valandomis po atsivedimo krekenos yra geriausios kokybės, vėliau jų imuninė vertė prastėja. Labai svarbu, kad krekenos būtų kokybiškos. Dažniausiai ūkyje jų kokybė nustatoma vizualiai (pagal spalvą, tirštumą), tačiau visiškai pasitikėti tuo nereikėtų. Rekomenduojama krekenų kokybei (imunoglobulinų kiekiui) nustatyti naudoti specialų matuoklį. Kokybiškų krekenų litre yra per 100 g imunoglobulinų. Iš karvės dažniausiai primelžiama iki 8 kg geros kokybės krekenų. Jei iš kurių primelžiama daugiau (kartais iki 12 l), litre krekenų dažniausiai būna mažiau nei 100 g imunoglobulinų.
Užšaldytos krekenos. Kai pirmaveršė žindenė neprisileidžia žindyti veršelio, pravartu turėti užšaldytų. Jos atitirpinamos ir sugirdomos veršeliui. Užšaldytas krekenas ilgiausiai galima laikyti metus. Atitirpinant jas iki pageidautinos 40 oC temperatūros, negalima naudoti mikrobangų krosnelės, nes bus pažeista baltymų struktūra ir antikūnai. Geriausia užšaldytas krekenas įmerkti į kibirą su šiltu 60 oC vandeniu arba naudoti vandens vonias.
Į šį klausima nėra lengva atsakyti, veršelių auginimo specialistų nuomonės šiuo klausimu skiriasi. Teigiama, kad krekenų reikėtų duoti ne mažiau kaip dvi dienas, tačiau nėra blogai, jei veršeliai bus girdomi jomis ir ilgiau. Kai kurie ūkininkai krekenų duoda 3–4 dienas. Neabejotina, kad geros kokybės krekenos veršeliams yra naudingos, net jei jų sugirdoma nedaug. Tai geriau negu girdyti vidutinės kokybės krekenomis iki soties.
Olandų pieno ūkyje tik gimę veršeliai laikomi individualiuose gardeliuose
Svarbiausia kuo greičiau sugirdyti šviežias krekenas ir duoti jų kuo dažniau. Sveikas šliužas pirmąsias 1,5 litro krekenų suvirškina per 5 val. Tai reiškia, kad pirmąją dieną veršelius reikia girdyti 4 kartus kas 5–6 valandas. Per pirmąją parą jie turėtų išgerti 8 litrus krekenų. Vėliau girdoma 2–3 kartus per dieną. Dėl krekenų kiekio diskutuojama labai daug. Žinoma, kad ką tik gimusio veršelio šliužo tūris yra ne didesnis kaip 1,5 litro. Girdant pirmąjį kartą, veršeliai išgeria nuo 1 iki 1,5 litro. Duoti per daug krekenų negalima, nes šliužas persipildo ir jos gali patekti į didįjį prieskrandį. Dėl to gali sutrikti virškinimas.
Krekenų svarba tiek pieninių, tiek ir mėsinių veršelių auginime labai didelė. Jos būtinos, norint užsiauginti sveikus ir produktyvius gyvulius ūkyje.
Vaizdo reportažas iš Olandijos pieno ūkių (2012 m. sausis)