Žoliniai pašarai – pagrindinė galvijų raciono dalis. Nuo jų kokybės priklauso gyvulių sveikata ir produktyvumas. Šeriant galvijus geros kokybės žoliniais pašarais, sunaudojama žymiai mažiau kombinuotųjų pašarų. Tyrimų duomenimis, šeriant karves geros kokybės žoliniais pašarais, galima sutaupyti iki 50 proc. koncentratų.
Žoliniai pašarai – tai šienas, vytintos ir nevytintos žolės silosas. Jų kokybė priklauso nuo įvairių faktorių, tačiau vienas svarbiausių yra žolių vegetacijos fazė pašarų ruošimo metu.
Lietuvos pieno ūkiuose ruošiama pakankamai daug šieno. Be abejo, šio pašaro daugiau ruošiama vidutinio dydžio bei smulkiuose ūkiuose. Šienas, paruoštas iš vertingos žolės, labiausiai atitinka galvijų fiziologines funkcijas. Šeriant šienu, skatinama didžiojo prieskrandžio mikroorganizmų veikla, pagerėja lakiųjų riebalų rūgščių sintezė, kurios yra pagrindinis galvijų energijos šaltinis.
Geros kokybės šienas skatina karvių produktyvumą ir gerina pieno kokybės rodiklius. Šieno vertė priklauso nuo žolyno botaninės sudėties, vegetacijos fazės, orų bei ruošimo technologijos.
Ruošiant šieną patiriama daug nuostolių, kurie labai priklauso nuo oro sąlygų. Net esant sausiems orams, prarandama apie 12–20 proc. sausųjų medžiagų (SM), o kai orai lietingi, nuostoliai siekia 35 ir daugiau procentų. Be to, ruošiant šieną sunku mechanizuoti visus gamybos, o vėliau ir šėrimo darbus. Jeigu šienas paruoštas iš neperaugusios žolės, jame yra daug karotino. Ruošiant šieną ant žemės prarandama daugiau maisto medžiagų nei kraunant į žaginius arba džiovinant daržinėse aktyvia vėdinimo sistema. Žaginiuose džiovintame šiene susidaro daugiau vitamino D.
Daug mažiau nuostolių patiriama ruošiant silosą iš vytintos arba nevytintos žolės.
Ruošiant silosą patiriama žymiai mažiau nuostolių (2–5 proc.). Be to, siloso gamyba mažiau priklauso nuo oro sąlygų, todėl žolę doroti galima, kai joje būna daugiausiai maisto medžiagų. Silosavimo darbus galima visiškai mechanizuoti.
Silosuojant negalima pažeisti siloso ruošimo technologijos. Žolynai silosui turi būti tinkamai patręšti likus mažiausiai 6 sav. iki pjovimo. Kad į silosuojamą masę nepatektų žemių, žolynus reikia privoluoti. Be to, nuo jų būtina nurinkti akmenis ir kitus pašalinius daiktus. Svarbu, kad į silosuojamą masę nepatektų naminių ar laukinių gyvūnų kaulų (galima botulizmo infekcija).
Silosas ruošiamas tranšėjose, rulonuose, plastiko kaupuose, plastiko maišuose (AG – BAG technologija) bei bokštuose. Tranšėjos turi būti sutvarkytos, kad į silosuojamą masę nepatektų oro. Privažiavimai ir aikštelės turi būti sutvarkyti, kad silosuojama masė nebūtų teršiama žemėmis. Siekiant paruošti geros kokybės silosą reikia:
Siloso kokybė daugeliu atveju priklauso nuo žolių subrendimo (vegetacijos fazės) siloso ruošimo metu. Labai jaunos žolės būna mažas derlius. Žolei bręstant jos derlius didėja, bet mažėja pašarinė vertė. Nustatyta, kad geriausias skirtingos botaninės sudėties žolynų pjovimo laikas:
Tinkamos fazės nupjautoje žolėje yra apie 15–18 proc. žaliųjų baltymų, 15–18 proc. žaliosios ląstelienos, kurią labai gerai pasisavina galvijai ir iš jos gauna apie 80 proc. energijos. Silosas, paruoštas iš peraugusios žolės, yra nemaistingas. Šeriant galvijus tokiu silosu, reikia daug kombinuotųjų pašarų, todėl padidėja raciono kaina bei produkcijos savikaina.
Siloso kokybei įtakos turi ir silosuojamos masės drėgmė. Pjaunamoje žolėje yra apie 75–82 proc. drėgmės. Nustatyta, kad Lietuvos sąlygomis silosuojamos masės optimalus drėgnis yra:
Jeigu silosuojamoje masėje SM daugiau kaip 65 proc., žolę sunku tinkamai susmulkinti bei gerai suslėgti. Jeigu silosuojamoje masėje lieka daug oro tarpų, joje dauginasi mielės ir pelėsiai. Tokia masė kaista, prarandama daug angliavandenių ir kt. maisto medžiagų. Pašaras būna tamsiai rudos arba juosvos spalvos, jo kokybė priklauso nuo minėtų procesų lygio. Kai silosuojamoje masėje mažai SM (15–18 proc.), pašaras perrūgsta, daug maisto medžiagų išteka su sultimis (150–200 l/t), dėl to itin sumažėja siloso kokybė.
Ruošiant silosą, labai svarbu silosuojamą žolę tinkamai susmulkinti. Rekomenduojamas optimalus pjaustinių ilgis yra 1–3 cm. Sunkiau suslėgti yra pavytintą žolę, todėl ji turi būti labiau susmulkinta. Jeigu silosuojamos masės drėgmė yra apie 80 proc., pjaustinių ilgis gali būti 4–5 cm. Nustatyta, kad galvijų virškinimo sistema geriausiai funkcionuoja, kai silose yra 15–20 proc. pjaustinių ilgesnių nei 4 cm.
Silosuojant labai svarbu tinkamai paskleisti masę, ją gerai suslėgti, uždengti plėvele ir prislėgti. Labai svarbu, kad nupjauta žolė būtų kuo greičiau sudorota. Pradalgės negalima ilgiau palikti kaip 2–3 dienas. Jeigu silosuojant oras permainingas, arba silosuojamoje masėje mažai cukringų medžiagų, reikia naudoti specialius siloso priedus (konservantus). Silosui ruošti naudojami 5 pagrindiniai konservantų tipai:
Ši silosavimo technologija turi daug privalumų, tačiau negalima jos pažeisti. Priešingu atveju patirsite nemažai nuostolių.
Gero siloso rulonuose rodikliai (Švedijos žemės ūkio universitetas)
Pagrindinės siloso ruošimo rulonuose sąlygos:
Problemų pasitaiko ir silosuojant žolę tranšėjose, plastiko kaupuose ar kitose talpose. Dažnai būna, kad fermentacijos metu silosuojama masė kaista. Taip nutinka dėl šių priežasčių:
Žolinių pašarų ruošimas – labai atsakingas etapas. Kokybiški žoliniai pašarai yra galvijų ūkio pelno garantas, todėl jiems ruošti reikia skirti daug dėmesio.
Naudinga vaizdo informacija