Kovo 19 d., antradienis | 24

Parthenaise mėsiniai galvijai verti dėmesio

Laura Jodokienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyresn. gyvulininkystės specialistė
2022-10-25

Nuotr. cattleinternationalseries.weebly.com
Parthenaise yra mėsinių galvijų veislė, pavadinta Vakarų Prancūzijos Parthenay miesto vardu. Viduramžiais šis miestas garsėjo galvijų turgumi. Kas būdinga šiems mėsiniam galvijams?

Anksčiau Parthenaise veislės galvijai auginti dėl pieno, mėsos ir sunkiems darbams atlikti, nes yra stiprūs ir ištvermingi. Dabar dažniausiai šie galvijai auginami dėl jautienos.

Sakoma, kad tai viena seniausių prancūzų veislių. Parthenaise galvijų kilmės knyga buvo pradėta 1893 m. ir yra viena seniausių Prancūzijoje. Nuo to laiko gyventojų apylinkėse pradėjo mažėti. Taip buvo iš dalies dėl žemės ūkio mechanizavimo, nes sumažėjo galvijų, skirtų sunkiems darbams atlikti poreikis, ir iš dalies dėl konkurencijos su specializuotomis veislėmis, kurios pradėjo plisti iš kitų Prancūzijos regionų.

Veislininkystės draugija 1970 m. sukūrė Parthenaiseveislės tobulinimo programą, ypatingą dėmesį skirdama aukštos kokybės jautienos gamybai ir nuo 1971 m. nuspręsta veisti galvijus tik dėl kokybiškos skerdenos. Nuo to laiko populiacija nuosekliai augo.

Šiuo metu veislė yra populiari daugelyje pasaulio šalių. Ji eksportuota į JAV, Kanadą, Jungtinę Karalystę, Airiją ir kitas šalis.

Paanalizavus grynaveislių mėsinių galvijų pasiskirstymą pagal veisles, 2021.10.01 VIC duomenimis, Lietuvoje buvo tik vienas Parthenaise veislės buliukas.

Partenaise galvijų savybės

Parthenaise galvijai yra nuo rausvos iki tamsiai rudos spalvos, o aplink kaklą, akis, ausis ir žandikaulį – nuo tamsiai rudos iki juodos spalvos. Veidas ir snukis šviesesni. Nosis, kanopos ir uodega – juodi.

Buliai ir karvės dažniausiai su pusmėnulio formos ragais. Nuotrauka wikipedia

Šios veislės galvijų biologiniai ypatumai panašūs į kitų prancūzų mėsinių veislių galvijų. Tai gražaus kūno sudėjimo gyvuliai su gerai išvystytais raumenimis. Parthenaise galvijų labai gerai išvystyti nugaros, juosmens ir užpakalinės kūno dalies raumenys, tik jie ne tokie dideli kaip Belgijos mėlynieji.

Subrendę buliai yra apie 145 cm ūgio, o karvės – apie 135 cm. Vidutinis bulių svoris – apie 1000–1300 kg, vidutinis karvių kūno svoris yra apie 700–900 kg.

Karvės yra labai vaisingos. Parthenaise karvių motininės savybės ir jų pieningumas užtikrina gerą veršelių augimą. Dėl kaulų struktūros joms lengvai veršiuojasi. Atlikus veršiavimosi tyrimus, gauti tokie rezultatai: 94 % veršiavimosi atvejų buvo be pagalbos, kitų tyrimų duomenimis, 28 % reikėjo šiek tiek pagalbos.

Veršeliai tvirti, auga gana greitai, 120 d. amžiaus sveria vidutiniškai 165 kg, o 210 d. – apie 278 kg.

Šie galvijai gerai prisitaiko gyventi įvairiomis klimatinėmis sąlygomis, nereiklūs laikymo sąlygoms, gerai išnaudoja pievas ir ganyklas, reikalauja mažų darbo sąnaudų produkcijos vienetui, pasižymi didele augimo sparta, naudodami mažai energijos turinčius racionus. Jų aukšta skerdenos išeiga ir kokybė, o mėsa labai kokybiška, minkšta. Parthenaise galvijų gera imuninė sistema, todėl jie atsparūs ligoms.

Parthenaise galvijų aukšta skerdenos išeiga ir kokybė, o mėsa labai kokybiška, minkšta. Nuotrauka parthenais.co.uk

Galvijai kaupia labai mažai arba net visiškai nekaupia riebalų, Skerdenoje tik 8,8 % riebalų, mėsa liesa, galvijai per parą gali priaugti iki 1,5 kilogramo. Šios veislės galvijų mėsoje cholesterolio kiekis mažesnis nei vištienos.

Vartotojams ir gamintojams vis dažniau keliant aukštus reikalavimus galvijienos kokybei ir saugumui, o žmonėms labiau linkstant sveikos gyvensenos ir sveikos mitybos link, gero sveiko maisto paklausa yra didesnė nei bet kada anksčiau. Rinktis Parthenaise ar kitų mėsinių galvijų mėsą – geras sprendimas.

Parengta pagal užsienyje publikuotus straipsnius