Kovo 29 d., penktadienis | 24

Paprastesni reikalavimai bitininkams

LŽŪKT informacija
2018-06-06

© Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad 2018 m. gegužės 23 d. įsigaliojus pakeistiems Bitynų, bičių produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimams (toliau – Reikalavimai), bitininkams nebelieka prievolės įsigyti bityno pasą, supaprastinta valstybinė veterinarinė bitynų kontrolė, atsisakyta Bityno sveikatos statuso patvirtinimo procedūrų.

Registruojamos profilaktinės priemonės

Atsisakius bityno paso ir jo išdavimo procedūrų, duomenis apie bityne taikytas profilaktines priemones (pvz., profilaktiniais tikslais naudotą skruzdžių, pieno ir oksalo rūgštį, siekiant naikinti bičių kenkėjus), bitėms gydyti naudotus veterinarinius vaistus, gydymo laikotarpį, išlauką, veterinarinių vaistų naudojimo tikslą bičių laikytojai privalės registruoti Veterinarinių vaistų ir profilaktinių priemonių naudojimo apskaitos žurnale.

Supaprastinta bitynų kontrolė

Supaprastinta ir valstybinė veterinarinė bitynų kontrolė. VMVT teritoriniai padalinai tikrins ir kontroliuos tik tuos bitynus, kuriuos rizikos analizės atrankos būdu pateiks Nacionalinė mokėjimo agentūra ir VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras. Taip pat atsisakyta Bityno sveikatos statuso patvirtinimo procedūrų. Siekiant užtikrinti, kad nebūtų platinamos bičių užkrečiamosios ligos, veisiantiems bites ir jas parduodantiems kitiems šalies bitininkams, numatytas reikalavimas savo bityną dėl amerikinio ir europinio bičių perų puvinių ištirti Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (NMVRVI). Bičių veisėjai privalės turėti ir saugoti NMVRVI tyrimų protokolus.

Bites užregistruoti reikės

Siekiant valstybės paramos, bičių laikytojams, kaip ir iki šiol, pakaks savo bites kaip ūkinius gyvūnus užregistruoti Ūkinių gyvūnų registre. Taip pat bičių laikytojai, vežiojantys savo bites į medingųjų augalų ganyklas, kur yra galimas šių augalų purškimas insekticidais ar kitomis cheminėmis medžiagomis, bites, kaip ir anksčiau, privalės registruoti Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro ūkinių gyvūnų registre. Deklaravimas kasmet turi būti atnaujinamas, nes tik tokiu atveju ūkininkai, kurie purškia savo pasėlius, informacinėje sistemoje gali matyti 2,5 km spinduliu išsidėsčiusius bitynus ir pranešti apie numatomą medingųjų augalų purškimą.

Manoma, kad šie pakeitimai šalies bičių laikytojams palengvins administracinę naštą ir sumažins biurokratines kliūtis.

Parengta pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informaciją