Mieles žmonės naudoja jau seniai. Pagal paskirtį jų yra įvairių: kepimo, alaus, spiritinės, vyno, pašarinės ir kt. Gyvuliams kaip baltymų ir vitaminų šaltinis duodamos pašarinės mielės, gautos mikrobiologinės sintezės metu.
Mielių biosintezė – labai intensyvus baltymų gamybos būdas. Pavyzdžiui, kad būtų gauta 1 t virškinamųjų baltymų iš žirnių, reikia apie 2 ha žemės ploto ir 3 mėn. laiko šiai kultūrai išauginti, o 1 t pašarinių mielių baltymų gali būti išgauta per parą 300 kub. m talpos fermenteryje. Jų biosintezei naudojama mediena, naftos angliavandeniliai, augalų struktūrinė ląsteliena, cukraus perdirbimo pramonės atliekos ir kt. Pavyzdžiui, iš 1 t lapuočių medienos gaunama apie 240 kg, iš 1 t melasos – apie 270 kg, iš 1 t cukraus – apie 500 kg pašarinių mielių.
Priklausomai nuo žaliavų, gamybos būdo ir auginamo štamo, baltymų koncentracija jose gali būti nuo 40 iki 65 procentų. Mielių baltymai yra vertingi ir gerai pasisavinami. Juose yra daug nepakeičiamųjų aminorūgščių, apie 28 proc. neazotinių ekstraktinių medžiagų, iki 7 proc. riebalų, iki 10 proc. mineralų, daug B grupės vitaminų, kalcio, fosforo, natrio, kalio, geležies, sieros, vario, cinko, mangano, kobalto ir kt. Mielėse nedaug tik metionino, triptofano ir cistino, vitamino E ir mikroelemento seleno.
Mielės karvių racionuose gali būti naudojamos baltymų kiekiui subalansuoti. Pašarinių mielių baltymai gali sudaryti 15–20 proc. viso raciono baltymų. Nustatyta, kad bendrame mielių azoto kiekyje nebaltyminis azotas sudaro apie 20 proc., nes mielėse daug nukleoproteidų. Tai purino (apie 13 proc.) ir pirimidino (apie 4 proc.) dariniai. Didelis minėtų darinių kiekis turi neigiamą poveikį paukščiams. Galvijams mielės neigiamos įtakos neturi ir yra saugus pašarų priedas.
Taigi karvėms, kurių primilžiai didesni nei 30 kg pieno per parą, pašarinių mielių galima duoti apie 500–800 g per parą ir daugiau. Karvėms jas galima duoti sumaišius su koncentratais arba maišytuve, su viso raciono komponentais.
Pašarų pasisavinimui ir gyvulių sveikatingumui gerinti ruošiami gyvų mielių preparatai. Kai kurios mielių rūšys (Saccharomyces cerevisiae ir kt.) išauginamos specialiose terpėse, atsargiai išdžiovinamos taip, kad neprarastų gyvybingumo.
Gyvų mielių preparatų būna įvairių. Jų karvėms duodama 5–50 g per parą (pagal gamintojo rekomendacijas). Jie padidina didžiojo prieskrandžio fermentinį aktyvumą, mažina prieskrandyje deguonies kiekį, neigiamai veikiantį prieskrandžio anaerobinius mikroorganizmus, skaidančius struktūrinę ląstelieną. Mielių preparatai prisitvirtina prie pašaro ląstelienos skaidulų ir sunaudoja aplinkui esantį deguonį, todėl prieskrandžio mikroorganizmai suskaido didesnį kiekį ląstelienos ir pagamina daugiau lakiųjų riebalų rūgščių, kurios – pagrindinis karvių energijos šaltinis.
Preparatai pagerina ląstelieną skaidančių mikroorganizmų dauginimosi sąlygas. Kuo gausiau mikroorganizmų, tuo daugiau suskaidoma su pašaru gautos ląstelienos. Karvės iš to paties pašaro kiekio gauna daugiau energijos, o iš prieskrandžio mikroorganizmų – visaverčių baltymų pieno sintezei. Mielių preparatai stimuliuoja laktatą naudojančių bakterijų veiklą ir apsaugo prieskrandžio mikroflorą nuo rūgštingumo padidėjimo didžiajame prieskrandyje (padidėjus prieskrandžio turinio rūgštingumui, sutrinka prieskrandžio mikroorganizmų veikla, mikrobai žūva). Dėl mikrobų konkurencijos mielių ląstelės neleidžia patogeniniams mikroorganizmams prisitvirtinti prie žarnyno sienelės, prilipdo juos prie savo paviršiaus ir pašalina iš virškinamojo trakto.
Mielių preparatai slopina įvairių toksinų veiklą ir taip sumažina žarnyno veiklos sutrikimus bei diarėjos riziką, todėl karvių didžiajame prieskrandyje vyksta teigiami pokyčiai:
Tyrimais nustatyta, kad gyvų mielių preparatų įtaka labiausiai pastebima:
Europinių tyrimų duomenimis, naudojant mielių produktus karvėms pieno primilžis per laktaciją padidėja iki 73 kg, baltymų koncentracija piene – iki 4,3 proc., pieno riebumas – apie 9,8 proc. Be to, sumažėjus acidozės rizikai, pagerėja gyvulių sveikatingumas, jie tampa ramesni, pagerėja pašaro pasisavinimas, sumažėja šlubumo atvejų.
Bus daugiau