Balandžio 19 d., penktadienis | 24

Lietuvoje gerėja žaliavinio pieno kokybė

2021-11-22

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kiekvienais metais vykdydama sustiprintą žaliavinio pieno kontrolę atlieka kontrolinius tyrimus.

Vieną dieną visuose Lietuvoje veikiančiuose pieno supirkimo subjektuose (pieno perdirbimo įmonėse, kooperatyvuose, surinkimo centruose), be išankstinio perspėjimo imami mėginiai, pieno sudėties ir kokybės rodikliams nustatyti. Šiais metais tokių mėginių paimta 1176 vnt. (2020 m. – 1168 vnt., 2019 m. – 1219 vnt.).

Šiai metais atlikus tyrimus nei viename mėginyje nebuvo aptikta inhibitorinių medžiagų, kurios stabdo mikroorganizmų dauginimąsi. Tai gali būti antibiotikai, dezinfekuojančios, įvairios konservuojančios medžiagos. Tokių medžiagų piene negali būti. Pienas, kuriame yra nustatomos inhibitorinės medžiagos, turi būti sunaikinamas.

Inhibitorinės medžiagos piene gali atsirasti gydant gyvulius, netinkamai naudojant dezinfekcines medžiagas (pvz.: prastai išplaunant melžimo, aušinimo įrangą, pieno indus, rankas bei tešmenis, netinkamai naudojant ploviklius).

Nustatytas ir kitų kokybinių rodiklių gerėjimas. Tyrimų rezultatai parodė, kad somatinių ląstelių skaičiaus vidurkis sumažėjo net 5 proc., o bendro bakterijų skaičius 2 proc. mažesnis nei ankstesniais metais.

Bendras bakterijų skaičius parodo, kiek žalias pienas yra užterštas bakterijomis, o tai įtakoja pieno tvarkymo higiena (t. y.: melžimas, atšaldymas, perpylimas ir pan.). Visiškai išvengti bakterijų piene neįmanoma, todėl labai svarbu iš karto po melžimo pieną tinkamai atšaldyti ir užtikrinti pakankamą higieną.

Somatinių ląstelių skaičius priklauso nuo gyvulio sveikatos būklės, jo amžiaus, laktacijos periodo, metų laiko, šėrimo ir laikymo sąlygų. Pagrindinė somatinių ląstelių skaičiaus padidėjimo atsiradimo priežastis yra pieno liaukos uždegimas – mastitas.

„VMVT tokią kontrolę vykdo nuo 2011 m. ir šių metų kontrolės rezultatai yra vieni geriausių. Vykdant šią valstybinės kontrolės priemonę vertinome ir pieną iš Lietuvos, Latvijos bei Estijos. Galima daryti pagrįstas prielaidas, kad teigiamą įtaką rodiklių gerėjimui turi pieno ūkių stambėjimas, t. y. ūkyje yra laikoma daugiau karvių, tuomet gerėja pieno melžimo ir higienos sąlygos, taip pat taikytos papildomos kontrolės priemonės“, – sako VMVT direktoriaus pavaduotoja Audronė Mikalauskienė.

Š. m. rugsėjo mėn. pieną supirkimui tiekė daugiau nei 15 tūkst. pieno ūkių, kuriuose laikoma virš 210 tūkst. karvių, o pernai tuo pačiu laikotarpiu veiklą vykdė virš 17 tūkst. pieno ūkių, juose buvo laikoma 217 tūkst. karvių.