Gruodžio 22 d., sekmadienis | 24

Laužėnų sūrinė ir ūkis: tvariai ūkininkauti užsimojęs miestietis tapo sūrių gamybos guru

2024-11-19

Švenčionių rajone, Laužėnų kaime, įsikūręs nedidelis ūkis gamina išskirtinius, apdovanojimus pelnančius ožkų pieno sūrius. Jų pirkėjams tenka laukti eilėse. Ūkio įkūrėjui Mantui Baršiui (nuotr.), dar gyvenant mieste, atrodė, kad maistas auginamas ne taip, kaip turėtų, žemės ūkis žaloja dirvožemį, gamtą.

Jis turėjo idėją pramoninį ūkininkavimą keisti į smulkių ir vidutinių ūkių įsigalėjimą, kai maisto tiekimo grandinės sutrumpėja, produktai parduodami tiesiai vartotojui, o jų gamyba ne tik kad nekenkia, bet ir padeda gamtai atsigauti.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Gamina vienus sudėtingiausių sūrių

Mantas gamina vienus sudėtingiausių sūrių, dėl to mokymasis vyko ilgai ir lėtai – net 5 metus. Sūriai yra fermentacijos produktas, kaip vynas: „Tu turi žalią žaliavą be jokių priedų, kontroliuodamas procesus turi privesti ją iki idealios išvaizdos, skonio ir konsistencijos. Fermentacija yra bakterijų, grybų, įvairiausių enzimų veikla, kuri veikia simbiozėje su aplinkos temperatūra, metų laiku, augalais, kuriuos suvalgė pieno gamintojos, temperatūra sūrinėje ir panašiai.“

Dabar jau 10 metų ūkininkas profesionaliai gamina apie 13 rūšių sūrių, jogurtą, rikotą, dėl kurių pirkėjai stovi eilėse. Nors kartais eksperimentuoja su naujų sūrių receptūromis, bet nepardavinėja produkcijos, kol ji iki galo neišdirbta ir rezultatas 100 % netenkina sūrininko.

Įtraukė ir šeimą

Savo idėjomis Mantas užkrėtė žmoną ir taip prasidėjo ūkininkavimo istorija. Pradėjęs nuo daržovių auginimo Rokiškyje, vėliau persikėlė į Švenčionių rajoną ir ten įkūrė sūrinę, čia laiko apie 70 ožkų, kurios nuolat ganosi apie 10 ha teritorijoje. Dabar ūkyje dirba dviese su žmona, jiems padeda dvi augančios atžalos. Žmona atsakinga už ožkų priežiūrą, melžimą, o vyras koncentruojasi į sūrių gamybą, pardavimus, rinkodarą, komunikaciją. Ūkio tikslas yra išlaikyti tokį ūkio dydį, kad dviese spėtų nudirbti visus darbus, galėtų investuoti į ūkio tobulinimą ir patogiai gyventi.

Prisideda prie atviro kraštovaizdžio ir pievų palaikymo

Mantui ir žmonai nuo pat ūkio įkūrimo buvo svarbi aplinka, kurioje jie gyvena ir veikia. „Mes norėjom turėti tokį ūkininkavimo būdą, tokį verslą, kad po mūsų šitas žemės lopinėlis, kurį mes dabar naudojame, būtų geresnis. Mes koncentruojamės į dirvožemio atstatymą. Mūsų pievos prieš 15 metų, kiek mums žinoma, buvo pjaunamos, šienaujamos, ariamos. Iš jų buvo imama ir niekas negrąžinama. Pirmoji užduotis – grąžinti tą organiką, kuri iš jos buvo atimta. Paskui, kai balansas bus atstatytas, reikės palaikyti – pakaks taikyti rotacinio ganymo metodus, nenuganyti per daug, nenualinti.“ – sako M. Baršys.

Tapo 2024 m. „Gero ūkininko“ čempionato ambasadoriais

„Gero ūkininko“ čempionatas – tai iniciatyva, kurios metu gamtininkai, mokslininkai ir agronomai siekia suburti ir parodyti santarvėje su gamta ūkininkaujančių ūkininkų pavyzdžius bei agrarinę aplinkosaugą labiausiai skatinančias seniūnijas. Speciali ekspertų komisija atrinko kelis savo darnumu išsiskiriančius ūkininkus.

Aplankę šiuos ūkius įvertino jų gamtosauginį, socialinį ir ekonominį darnumą ir išrinko penkis „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorius. Laužėnų Sūrinė ir Ūkis už taikomus gamtai palankius ūkininkavimo būdus buvo išrinktas vienu iš penkių 2024 metų „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorių.

Nuotraukos ir informacija VšĮ Baltijos aplinkos forumo

Džiaugiamės, kad prie Manto Baršio verslo sėkmės prisideda ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Švenčionių r. biuro kolektyvas.

Agroakademija.lt linki šeimynai kuo didžiausios sėkmės pasirinktame kelyje ir kveičia balsuoti už šį ar bet kurį kitą patikusį 2024 metų „Gero ūkininko“ ambasadorių svetainėje gerasukininkas.lt iki lapkričio 24 d.