„Ir Lietuvos, ir kitų šalių ūkininkus raginu aktyviau bendradarbiauti su mokslininkais“, – sako Arūnas Rutkauskas, kurio su žmona Rasa vystomas limuzinų ūkis pripažintas konkurso „Baltiją tausojantis ūkininkas“ nugalėtoju.
2014 metais Kelmės rajone įkurto ūkio šeimininkai laimėjo 1 000 eurų vertės prizą ir teisę atstovauti Lietuvai tarptautiniame konkurso etape, kuriame varžysis su kitų Baltijos regiono šalių nacionaliniais nugalėtojais. Ūkininkai neslepia, atstovavimą Lietuvai vertina rimtai ir stengsis kuo geriau pasirodyti, pasidalyti savo patirtimi ir pasisemti naujos. Laukdami šio konkurso etapo su A. RUTKAUSKU kalbamės apie aplinkai draugiško ūkininkavimo džiaugsmus, keliamus iššūkius ir kadaise kilusį norą „važinėtis limuzinais“.
– Gal galėtumėte trumpai pristatyti savo limuzinų fermą?
– Mūsų limuzinų ferma – jaunas ūkis Žemaitijos pasienyje. Jau septynerius metus bandome auginti mėsinius galvijus. Sakau „bandome“, nes nežinau, ar viskas pasiseks. Po 10-ties metų atsakysiu. Šiandien džiaugiamės rezultatais, gero ūkininkavimo būdo, gerų, ramių gyvulių pasirinkimu.
– Kaip kilo mintis auginti būtent limuzinus?
– Dažnai duodu tokį palyginimą: vieni važinėja su „Audi“, kiti – su „Volkswagen“, o mes, matyt, su limuzinais norėjome važinėti. Iš tiesų, šia mintimi užkrėtė vienas ūkininkas iš Žemaitijos, Telšių, o prieš septynerius metus paviešėjus limuzinų tėvynėje Prancūzijoje šis virusas dar labiau išsikerojo. Tikrai nesigailime užsikrėtę.
– Kas paskatino rinktis ūkininkavimo metodus, draugiškus aplinkai? Kas motyvuoja tai daryti?
– Turbūt sąmoningumas, noras turėti gerą rezultatą. Galime be galo šnekėti apie dirvos tausojimą, erozijos, taršos mažinimą, bet turbūt tinkamai ūkininkaudamas, priimdamas gerus technologinius sprendimus pats pamatai rezultatą, ir tas rezultatas džiugina. Tai – darbo rezultatai: turime daugiau pašaro, sveikesnius gyvulius, mūsų laukai tarnaus ne tik mums, bet ir vaikams. Tikimės ir jaučiame, kad vaikai eis mūsų pramintomis pėdomis, tad tai turbūt ir yra didžiausias paskatas rūpintis tvarumu.
– Ar galėtumėte išskirti porą priemonių, inovacijų, kurias pritaikėte savo ūkyje?
– Viena iš priemonių, kurią naudojame ne tik mes, – tinkamas mėšlo apdorojimas tam tikrais preparatais, t. y. mikroorganizmais arba jų kompozicijomis. Šiuo metu, nors ir gyvename Kaune, labiau jaučiamės kaimiečiai ir mėšlo kvapas mums nesukelia alergijos, bet yra smagu, kai matome apdoroto mėšlo duodamą rezultatą. Jis, būdamas tvarte ar lauke, nesukaista, turi didelį azoto, fosforo, kalio ir kitų medžiagų kiekį – tai yra viena paskatų. Galime pasidžiaugti ir tuo, kad įėję į savo fermą net ir su šventiniais drabužiais neįsigersime nemalonių kvapų – tai imponuoja ir aplinkiniams.
Mes nesame neariminės žemdirbystės šalininkai, tačiau, kaip pasakytų agronomai, – labiau skutame, nei ariame. Taisyklingai išbarstytą mėšlą ariame iki 15 cm gylio, o vėliau gauname net dvigubą žolės derlių. Tai turbūt ir byloja, kad elgiamės teisingai. Ūkis irgi yra verslas, tad jam, kaip ir bet kuriam kitam, labai svarbi vadyba, valdymas, tad bandome tinkamai išnaudoti savo turimus žemės plotus: aukštesnėse vietose esančias pievas naudojame lietingesniu laiku, o žemesnes – sausros metu. Galime pasidžiaugti, kad natūraliose pievose matome ne tik kiškelį ar paukščiuką, bet, sakykime, ir tas gėles, kurių įprastai vaikai gali pamatyti tik vadovėlyje – turbūt tai taip pat byloja apie tai, kad elgiamės teisingai.
– Kokie didžiausi iššūkiai, su kuriais tenka susidurti? Kokius sunkumus reikia įveikti?
– Gamta – ir draugas, ir priešas. Kartais, kad ir ką darytum, gamta padaro savo. Aišku, verkti ne vieta, ne laikas ir niekam nepatariu, bet turbūt reikia pernelyg nesijaudinti dėl lietingo sezono, sausros, o bandyti prisitaikyti. Didžiausias iššūkis – naudojant savo ir kitų patirtį, pasitelkus turimus resursus, bandyti gauti norimą rezultatą.
– Grįžkime prie „Baltiją tausojantis ūkininkas“ konkurso: kaip sugalvojote čia dalyvauti ir kaip jaučiatės jį laimėję?