Kodėl vertėtų į avininkystę ir ožkininkystę – šiuo metu ne itin dideliu populiarumu pasižyminčias gyvulininkystės šakas atkreipti dėmesį ir, galbūt, įvertinus rinkos poreikius, apsvarsčius konkretaus ūkio galimybes, imtis šios veiklos. Kokia gi ūkinė nauda iš avių ir ožkų?
Tiek iš avių, tiek ir iš ožkų gaunama produkcija gali būti labai įvairi – mėsa, pienas, vilna, kailiai. Avių ir ožkų veislių yra labai daug. Jų pasirinkimą bet kokiu atveju lems laikytojo apsisprendimas gaminti vienokią ar kitokią produkciją. Lietuvai tapus ES dalimi, veislinių gyvulių įsigijimo galimybių padaugėjo. Svarbu dar ir tai, kad Lietuva pagal Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos Sausumos gyvūnų sveikatos kodeksą pripažinta laisva nuo smulkiųjų atrajotojų (avių ir ožkų) maro. Tai suteikia galimybę mūsų šalies ūkininkams, užsiimantiems arba planuojantiems užsiimti avininkyste ar ožkininkyste, ieškoti rinkų savo ūkyje pagamintai produkcijai ne tik Lietuvoje ar Europoje, bet ir trečiosiose šalyse.
Kaip jau įvardijome, avys ir ožkos gali būti auginamos įvairiais tikslais. Vidaus rinkoje (ir ne tik) kol kas paklausiausia avininkystės produkcija yra mėsa, ožkininkystės – pienas ir jo produktai.
Keičiantis mitybos įpročiams ir didėjant vartotojų perkamajai galiai, didėja ir avienos paklausa – jos išties dar labai trūksta. Ypač paklausi neriebi 5–8 mėn. amžiaus ėriukų mėsa. Joje daugiau nepakeičiamųjų aminorūgščių, mėsa geresnio skonio. Aviena – puikus dietinis produktas. Mitybos specialistai tvirtina, kad žmonės, kurie valgo daug avienos, rečiau serga ateroskleroze ir ilgiau gyvena dėl tos priežasties, kad avienos riebaluose nedaug cholesterolio (1 kg avienos – 29 mg %, jautienos – 75 mg %, kiaulienos – iki 126 mg %).
Tiems avių augintojams, kurie nori užsiimti prekinės mėsos produkcijos gamyba, derėtų rinktis mėsines veisles ir siekti užauginti kuo kokybiškesnius, gero įmitimo ėriukus, nes už tokius galima gauti didesnę kainą.
Mėsos-vilnos tipo avių veislių pasirinkimas yra didelis. Ilgą laiką Lietuvoje dominavo Lietuvos juodgalvės avys, išvestos mišrinant vietines šiurkščiavilnes avis su Anglijos šropšyrais ir Vokietijos juodgalviais avinais. Veislės privalumas tas, kad Lietuvos juodgalvės avys gerai prisitaikiusios prie vietinio klimato, pašarų, laikymo sąlygų, neblogos ir jų mėsinės savybės. Tačiau Lietuvoje yra įvežta ir kitų mėsai auginti tinkamų veislių, pasižyminčių dar geresne augimo sparta, turinčių didesnę skerdenos išeigą (sufolkų, Vokietijos juodgalvių, tekselių, merinosų ir kt. veislių avys).
Visų rūšių intensyvesnio augimo ar aukštesnės produkcijos gyvuliai, tarp jų ir avys, yra reiklesni pašarams, laikymo sąlygoms, mažiau atsparūs ligoms, todėl, pasirenkant mėsai tinkamų auginti avių veislę, visada pravartu pasitarti su specializuotais konsultantais, pasidomėti, kaip sekasi praktikams, t. y. ūkininkams, kurie turi patirties auginant įvežtinių veislių avis mėsai.
Ožkininkystės ūkių specializacija irgi gali būti įvairi – ožkas galima auginti mėsai, kuri taip pat laikoma dietine, kailiams, vilnai (Angoros ožkų). Mūsų krašte populiariausia auginti ožkas pienui, apie kurio dietines ir net gydomąsias savybes prirašyta nemažai straipsnių.
Šias savybes lemia ožkų pieno sudėtis. Kitaip nei karvės, ožkos piene pagrindinio pieno baltymo kazeino sudėtyje mažiau α kazeino ir daugiau β kazeino, kuris vyrauja ir motinos piene. Be to, ožkų pieno baltymų dalelės yra mažesnės, todėl, lyginant su karvių pienu, ožkų pienas lengviau virškinamas. Mažyliams ožkos pienas tinka todėl, kad turi antialerginio fermento, o senoliai jį pamėgę dėl labai didelio kalcio kiekio. Ožka geriau perdirba pašarų karotiną į vitaminą A, kurio jos piene yra 2–3 kartus daugiau negu karvės piene. Todėl ožkos pienas būtinas naujagimiams, kurių dar nevisiškai išvystyta skydliaukė ir jie sunkiau pasisavina karotiną. Atrastume ir dar daugiau naudingų ožkos pieno savybių. Naudingi ir mėgstami ožkų pieno produktai. Jų pieną galima perdirbti į sūrį, sviestą, jogurtą ir kitus produktus. Lietuvoje iš ožkų pieno daugiausia gaminami įvairių rūšių sūriai.
Lietuvoje dažniausiai sutinkamos ožkų veislės – Lietuvos vietinės, Zaaneno, čekų ir vokiečių baltosios. Ožkų pieno sudėtis labai skiriasi. Pirmiausiai tai priklauso nuo veislės, laktacijos, šėrimo, melžimo laiko, klimato sąlygų. Pieno riebalai ožkų piene svyruoja nuo 2,7 proc. iki 4,3 proc., o baltymai – nuo 2,7 proc. iki 4,2 procento. Riebumo vidurkis sudaro 3,42 proc., o baltymų – 3,22 procento. Jei tikėti statistika, ožkų pienas sudaro apie 2 proc. viso pasaulio pieno. Kadangi ožkų pieno nėra daug, jis brangesnis nei karvių. Brangesnis ne tik ožkų pienas, bet jų pieno sūriai, sviestas ir kiti produktai.
Taigi, ožkų ar avių ūkių Lietuvai reikia. Avys ir ožkos dėl savitų biologinių savybių yra gana nereiklios šėrimui ir laikymui, o jų teikiama nauda yra išties didelė. Šie gyvuliai ištvermingi, jų kojos stiprios, nagos pakankamai kietos, tad ieškant pašaro gali apeiti didelius ganyklų plotus, ganytis stačiuose šlaituose, pagrioviuose. Avių ir ožkų snukučiai siauri ir smailūs, lūpos plonos, todėl gali susirasti sau maisto ražienose arba kraikiniuose šiauduose (tokio pašaro galvijai ir arkliai paprastai neėda). Avis ir ožkas galima ganyti po galvijų, nes jos ėda kur kas daugiau žolių ir piktžolių rūšių negu karvės, galvijų prieauglis. Žiemos raciono pagrindą, kaip ir visų atrajotojų, sudaro silosuoti žoliniai pašarai, šienas, šiaudai, šakniavaisiai. Produktyvumui didinti tiek mėsai auginamam avių prieaugliui, tiek pieninėms ožkoms pagal normas skiriama koncentruotų pašarų.
Tvartiniu laikotarpiu avys ir ožkos taip pat ne itin reiklios laikymo sąlygoms. Svarbiausi reikalavimai – sausas, gerai ventiliuojamas (be skersvėjų) tvartas. Tinka gyvulius laikyti ant gilaus kraiko, tačiau pakankamai kreikiant, kad būtų sausa. Vienai aviai ar ožkai su prieaugliu per metus reikia apie 280–310 kg pakratų.