Balandžio 26 d., penktadienis | 24

Ką svarbu žinoti auginant veislines telyčias

Irena Černauskienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Lazdijų r. biuro gyvulininkystės konsultantė
2020-09-08

© LŽŪKT nuotr.

Veislinių telyčių auginimas – svarbus ir atsakingas laikotarpis, norint užauginti produktyvią ir ilgaamžę karvę. Jis susideda iš daugelio aspektų. Produktyvaus gyvulio užauginimas prasideda dar jam negimus, tai reiškia – nuo karvių užtrūkinimo. Taip pat didelės įtakos turi genetika: ir motinos, ir tėvo. Todėl reikia labai atidžiai pasirinkti, bulių spermą, žinoti, kokios problemos vyrauja bandoje, ką norėsime pagerinti, kokio tikslo sieksime. Vėliau, žinoma, svarbus veršelio gimimas ir vėlesni etapai.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Gimus veršeliui, per 1 valandą reikia sugirdyti labai geros kokybės +38–39 C° temperatūros krekenų. Jei veršelis nežinda pats, krekenos sugirdomos per zondą. Nuo pirmos gimimo dienos iki 1 mėn. amžiaus veršeliai girdomi šiltu karvių pienu ar jo pakaitalu. Veršelio sveikatai ir augimo spartai svarbu girdymo dažnumas. Pirmosiomis dienomis patartina veršelį girdyti dažniau, net iki 6 kartų, vėliau kas dvi dienas po kartą mažinti. Savaitės veršelis girdomas 2–3 kartus per dieną po 2–2,5 litro vienu kartu. Veršeliai dažniausia girdomi 2,5–3 proc. riebumo pienu. Riebus pienas netinka, nes jie pradeda viduriuoti. Kad būtų skatinamas virškimo trakto vystymasis, po savaitės pradedama šerti starteriniais kombinuotaisiais pašarais. Jų veršelis iki 30 d. turėtų suėsti apie 10 kg. Taip pat jau nuo pirmos savaitės galima duoti šieno, kuris būtų pagamintas iš jaunos žolės, turinčios daug karotino ir mineralinių medžiagų.

Trijų dienų veršeliui būtinas vanduo. Troškulį jaučiantys veršeliai laižo sienas, pakratus ir dėl patekusių mikroorganizmų – suviduriuoja. Nustatyta, kad bet kuri suviduriavusi telyčaitė, tapusi karve, duoda 6–10 proc. pieno mažiau, nei leidžia jos genetinis potencialas, nes dėl pažeisto žarnyno epitelio prasčiau pasisavina maisto medžiagas.

Nuo 30 d. veršeliai pradedami girdyti geros kokybės pieno pakaitalu, duodant iki 6 litrų per parą. Taip pat duodama iki soties starterinių kombinuotųjų pašarų. Nuo 60 d. palaipsniui mažinamas sugirdomo pieno pakaitalo kiekis ir apie 80–90 d. visiškai nutraukiamas girdymas. Paliekamas tik vanduo. Šiuo laikotarpiu veršelis turėtų suėsti apie 2–2,5 kg starterinių pašarų ir apie 1 kg šieno ar šienainio per parą.

Kadangi veršeliai ir jaunos telyčaitės jautrūs kvėpavimo takų ir kitoms ligoms, juos laikyti reikia švariuose, sausuose, gerai vėdinamuose ir nuo skersvėjų apsaugotuose šalto tipo tvartuose. Veršelius reikia atskirti, kad mažiau plistų ligos liečiantis ar laižant vienas kitą.

Antras periodas yra nuo 3 iki 9 mėn. amžiaus

Šiuo laikotarpiu veršelio racioną turėtų sudaryti: daugiau nei 50 proc. šieno ar šienainio, iki 50 proc. kukurūzų siloso, 2–3 kg 18 proc. baltymingumo koncentratų.

Šio amžiaus telyčias reikia šerti, kad gerai augtų, bet nebūtų riebios, nes sparčiai auga kaulai, vystosi raumenys ir tešmens liaukiniai audiniai. Per parą telyčaitės turėtų priaugti apie 800–900 gramų. Vandens veršeliai turi gauti bet kuriuo paros metu.

Prastai šertų telyčaičių nepakankamai išsivystę raumeniniai ir kauliniai audiniai, jos vėliau subręsta, vėliau sėklinamos, būna mažiau produktyvios karvės.

Šiuo periodu sudaromos nedidelės prieauglio grupelės, kuriose telyčios laikomos aptvaruose, kuriuose vienai skiriama apie 2,5 kvadratinio metro.

Trečias periodas – 10–16 mėnesių

Tai sėklinimo laikotarpis. Šiuo metu duodama labai geros kokybės šienainio, kuriame AE ne mažiau kaip 11 MJ/kg SM. Jei šienainis nelabai kokybiškas, racionas papildomas koncentratais.

Telyčios lytiškai subręsta pasiekusios 40 proc. suaugusio gyvulio svorio. Tai svarbu, nes jų lytiniam brendimui didesnės įtakos turi svoris nei amžius. Lytiškai subrendusios ir gerai išsivysčiusios telyčios sėklinamos 14–16 mėn., kai jų svoris pasiekia apie 60 proc. suaugusios karvės svorio, kad veršiavimosi metu telyčia būtų 24 mėn. ir siektų apie 95 proc. suaugusios karvės svorio.

Ketvirtasis periodas – veršingos telyčios

Siekiama, kad telyčios apsiveršiuotų kuo anksčiau, nes vėlyvas veršiavimasis yra nuostolingas. Tačiau per ankstyvas veršiavimasis gali pakenkti būsimos karvės sveikatai, produktyvumui. Yra paskaičiuota, kad telyčiai apsiveršiavus 24 mėn. amžiaus, jos auginimo išlaidos atsiperka per 1–1,5 laktacijos. Jei telyčia veršiuojasi 30 mėn. amžiaus, jos auginimo išlaidos atsiperka ne greičiau nei per dvi laktacijas.

Norint užauginti karvę, kuri suaugusi svertų apie 650 kg, reikia nuo pat pirmųjų dienų veršelį auginti intensyviai. Pirmas žingsnis, ką reikėtų daryti – parinkti tokius pašarus, kurie skatintų greitesnį prieskrandžių formavimąsi. Prasidėjus prieskrandžių veiklai, gerėja veršelio apetitas, jis gali daugiau suėsti pašaro, tuomet geriau auga ir formuojasi. Pieningoms karvėms labai svarbu turėti talpius prieskrandžius, su gaureliais, nes tuomet jos gali absorbuoti daugiau maisto medžiagų. Taip pat nereikėtų pamiršti ir mineralinių medžiagų, tokių kaip Cu ir Se, kurie turi įtakos embriono gyvybingumui, dėl Mn, Co trūkumo galima abortų grėsmė, o stingant Ca gali užsilaikyti nuovalos ar pasireikšti pogimdyvinė parezė.

Parengta pagal Lietuvoje publikuotus straipsnius.