Galvijų pieno ir mėsos gamybos efektyvumas priklauso nuo to, kaip jie šeriami. Pašarų skonis ir konsistencija turi įtakos skrandžio sulčių išsiskyrimui, jų kiekiui ir kokybei, o tai lemia pašarų virškinamumą. Kad skirtų pašarams grūdų maisto medžiagos būtų geriau virškinamos, jie dažnai malami arba traiškomi. Pasak LŽŪKT vyresniojo gyvulininkystės specialisto Vido Tolevičiaus, gyvulių organizmas skirtingai reaguoja į grūdų susmulkinimo laipsnį. Dalelių stambumas turi įtakos grūdų ėdamumui, jų slinkimo per virškinimo traktą greičiui, virškinimo sulčių išsiskyrimui ir jų fermentiniam aktyvumui. Nustatyta, kad gyvulius reikėtų šerti traiškytais grūdais. Taigi požiūris, kad kuo smulkiau sumalti grūdai tinkamesni gyvuliams – neteisingas.
UAB „Agroteka“ pristato grūdų traiškymo ir silosavimo paslaugą, kurią atlieka su Čekijos gamintojo Romill CP2 Plus traiškytuvu. Vienas iš inovatyviausių šio traiškytuvo išskirtinumų – tikslus konservanto dozavimas ir įterpimas. Tikslumas šiuo atveju labai svarbus, nes per mažai įterpus konservanto traiškyti grūdai gali sugesti, jei per daug, galima pakenkti gyvuliams. Svarbus aspektas yra ir sąnaudų taupymas. Su šiuo aparatu konservanto įterpiama tiek, kiek tiksliai reikia, atsižvelgus į grūdų kokybę ir drėgnumą. Šiuo aparatu galima per dieną sutraiškyti ir susilosuoti iki 500 t grūdų, o per parą net iki 1400 tonų.
Red. Ramunė Sutkevičienė, oper. Egidijus Vilkevičius
© www.lzukt.lt ir www.agroakademija.lt
2017 m. rugpjūtis