Kovo 29 d., penktadienis | 24

Įkvepiančios idėjos: žolyno įvairinimas – akivaizdi nauda pieno ūkiui

LŽŪKT informacija
2019-12-18

© LŽŪKT nuotr.

Olandijoje pienininkyste besiverčiantis ūkininkas Matté Eikelenboom prieš dvejus metus pradėjo domėtis ganyklų žolyno įvairinimu, kad paskatintų dirvožemio veiklą ir pagerintų karvių sveikatingumą. Jo veiklos mišriose ganyklose rezultatai rodo, kad pašarų kokybė ir gyvulių sveikata gerėja. Žolyno įvairovė taip pat padeda didinti organinių medžiagų kiekį dirvožemyje. Norint gauti geriausius rezultatus, buvo naudinga keistis žiniomis su kitais ūkininkais.

Dviejuose savo pievos ruožuose, kuriuose iš pradžių augo tik svidrė, Matté pasėjo žolių ir dobilų mišinį. „Buvau aplankęs kolegą, taip pat pienininkyste besiverčiantį ūkininką, kuris ganė karves pievose, užsėtose įvairiomis žolėmis. Per septynerius metus jam nereikėjo naudoti jokių antibiotikų. Tai paskatino mane išbandyti, koks bus poveikis mano paties gyvulių sveikatai ir dirvožemio, kuris tuo metu buvo labai suspaustas, kokybei“, – sakė ūkininkas.

Dabar ganyklose yra raudonųjų ir baltųjų dobilų, gysločių bei trūkažolių.„Šių augalų gilios šaknys, kurios prasiskverbia į dirvą ir gerina jos struktūrą. Tai padeda sulaikyti vandenį ir neleidžia dirvožemiui išdžiūti. Dobilai fiksuoja azotą, todėl sunaudoju mažiau trąšų“, – apie poveikį kalbėjo ūkininkas.

Matté naudojo kiaušinių lukštų, jūros druskos ir lavos uolienų priedų, kad padidintų kalcio ir kitų mineralų kiekį dirvožemyje. Jis pastebėjo teigiamą poveikį dirvožemio biologinei įvairovei: „Sliekai dirvoje yra geros ganyklos dirvos struktūros, tinkamo vandens lygio ir tręšimo su šiaudais sumaišytu kraikiniu mėšlu rezultatas. Žolių mišinys traukia bites, laumžirgius ir kitus vabzdžius. Tai tiesiog suteikia žemei gyvybės”, – teigė ūkininkas.

Žolių mišinys – maistingas ir baltymingas pašaras melžiamoms karvėms. Trūkažolės ir dobilai taip pat turi antiparazitinių savybių, naudingų karvių sveikatai. „Jei nenaudosime antiparazitinių vaistų, sumažinsime išlaidas ir pagerinsime mėšlo kokybę, o tai vėlgi naudinga dirvožemiui”,– įžvelgė naudą Matté.

Siekdamas neatsilikti nuo mokslo laimėjimų, Matté dabar dalyvauja demonstraciniame projekte „Anglies ciklas“, kuriam vadovauja konsultavimo tarnyba DLV Advies. Šis projektas subūręs 15 tradicinių ir ekologiškų ūkių, siekiant išanalizuoti, kaip padidinti organinių medžiagų kiekį dirvožemyje. Naudojami būdai: ganyklų praturtinimas įvairių augalų mišiniais, medžio drožlių naudojimas kompostavimui ūkyje ir panašiai. Ūkininkai bando įvairias priemones, dalijasi patirtimi grupėje ir su kitais Utrechto provincijos ūkininkais.„Mes dirbame skirtinguose dirvožemiuose ir skirtingai mąstome, daug mokomės vieni iš kitų“,– sako Matté.

Web-pav1

Matté planuoja pamažu paversti visą savo ganyklą žolynų pievomis ir svarsto galimybę tapti ekologiniu ūkininku. „Norint pasiekti geriausių rezultatų, mums reikia dar kelių metų, tačiau tai, ką matome, perspektyvu. Sveikesnės karvės – didesnis primilžis. Dar daugiau biologinės įvairovės ir gyvo dirvožemio. Manau, kad tokia bus ateitis, todėl galėsiu sumažinti išlaidas“,– svarsto ūkininkas.

Vaizdo įrašas (anglų k.)

Parengta pagal užsienio spaudą. Vertė Saulius Zagorskis, LŽŪKT