Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Dar viena mėsinių galvijų veislė – deksteriai. Ką apie juos žinome?

Laura Jodokienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyresn. gyvulininkystės specialistė
2018-08-10

© Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba

Ne per seniausiai Lietuvoje pradėta auginti dar viena mėsinių galvijų veislė – deksteriai. Į Lietuvą pirmosios šios veislės telyčaitės ir vienas buliukas atvežti 2017 metų pabaigoje iš Vokietijos. Šiuo metu deksterių yra tik dviejuose Lietuvos ūkiuose. Iki šiol jie priskiriami prie retų galvijų veislių. Ką apie juos žinome?

Deksterio karvių veislė kilusi iš Airijos pietvakarių regiono, sukryžminus dvi vietines galvijų veisles. Tai labai originali, turinti net dvi paskirtis, veislė. Tai ir pieniniai, ir mėsiniai galvijai.

Jiems reikia mažiau ganyklų ir pašarų nei kitoms veislėms. Gerai prisitaiko tiek prie karšto, tiek prie šalto klimato. Lauke gali gyventi ištisus metus, tik nuo vėjo ir kitų nepalankių gamtinių sąlygų jiems reikia prieglaudos ir gėlo vandens.

Šie švelnūs, atsparūs ir lengvai valdomi galvijai yra vieni iš mažiausių pasaulyje galvijų. Šios veislės karvės užauga nuo 95 iki 110 cm ūgio, sveria iki 270–320 kg (buliai iki 450 kg). Galvijų kūnas yra platus ir gilus, su gerai išapvalintais užpakaliniais ketvirčiais.

Deksteriai yra trumpaplaukiai, gali būti trijų spalvų: juodos, rudai rausvos ir rusvos spalvos. Jie neturėtų turėti baltų dėmių, išskyrus kai kurias labai mažas baltas dėmes ant bambos pilvo / tešmens ir kai kuriuos baltuosius plaukus uodegos „jungiklyje“.

Daugelis deksterių turi gana mažus ir storus ragus, augančius į išorę. Ši veislė tinka jautienai ar pieno gamybai. Pieno riebumas – apie 4 proc., pagal savybes labai panašus į džersių veislės galvijų. Deksterių pienas nuo kitų skiriasi tuo, kad jame yra smulkesni riebalų lašeliai. Primelžiama 6–8 l per dieną.

Deksterių karvės pasižymi ypatingai geromis motininėmis savybėmis. Jos gali išmaitinti savo pienu 2–3 veršiukus ir dažnai mielai prižiūri kitų karvių jauniklius. Jos lengvai veršiuojasi. Yra du tipai: trumpakojės ir ilgakojės. Trumpakojės yra chondrodisplazijos mutacijos nešiotojos. Ilgakojės šios mutacijos neturi.

Deksterių veislės galvijai labai panašūs į angusus. Tačiau pramoniniam ūkiui jie netinka, geriau rinktis tiems ūkiams, kurie vykdo tiesioginius pardavimus ar mąsto apie edukacines programas ūkyje, verčiasi kaimo turizmu. Šie galvijai – ramūs, prieraišūs, duoda įvairiapusę naudą. Neaukštos deksterių karvės nereiklios laikymo sąlygoms, labai pieningos, ilgaamžės, suėda mažai pašarų.

Mėsinių šios veislės galvijų mėsa pasižymi dideliu marmuringumu, yra kokybiška ir skani. Vidutinis deksterių skerdenos svoris – 145–220 kilogramų. Daugiausia šios veislės galvijų auginama JAV, Jungtinėje Karalystėje, Kanadoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Pietų Afrikoje. Europoje daugiausia deksterių veisėjų yra Skandinavijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje.


Naudingi vaizdo reportažai

Ką vertėtų žinoti importuojant grynaveislius mėsinius galvijus

Pasivaikščiojimas po hailendų lankas

Žolynų įrengimas ir priežiūra: kaip pasiruošti ir ką apmąstyti

Jono Oželio verslas – ekologinis mėsinės veislininkystės ūkis

Mėsinių galvijų augintojų patirtis

Skaitykite

Nauja produktyvi mėsinių galvijų veislė – Tyrolio pilkieji

Lietuvoje nauja egzotinė galvijų veislė – ankole-watusi

Mėsinių veislių galvijų prieauglio auginimas

Parengta pagal Lietuvoje ir užsienio spaudoje publikuotus straipsnius