Balandžio 18 d., ketvirtadienis | 24

Bitės džiaugiasi, kai netoli žydi sodas

„Ūkininko patarėjo“ informacija
2021-05-13

© LŽŪKT nuotr.

Joniškio rajono Plikiškių kaime ūkininkaujantis 44 metų Dainius Lukša (nuotr.) yra ne tik bitininkas, bet ir sodininkas. Jis laiko 130 bičių šeimų, 2 ha plote obuolius nokina įvairių veislių obelys. Neabejotina nauda – sode noksta obuoliai, o bitės džiaugiasi žiedais, iš kurių renka nektarą.

Ūkio valdos – gimtajame kaime

bitininkasJoniškio rajono ūkininkas D. Lukša įsikūrė gimtajame Plikiškių kaime. Jis nuošalioje ir ramioje vietoje įsigijo sodybą. Visai netoli gyvena ir jo tėvai. Savo ūkio valdas Dainius įregistravo 2005 m., deklaruoja 25 ha žemės. Dalį žemės jis paveldėjo iš tėvų, keletą hektarų nusipirko, o kitus plotus nuomoja.

Dainiaus ūkis daugiašakis: jis ne tik sodą įveisė, laiko bites, bet ir augina grūdines kultūras – kviečius, kvietrugius, miežius. Visus ūkio darbus ūkininkas suspėja padaryti vienas.

Daugiašakio ūkio šeimininkas patenkintas, kad įgijo bitininko specialybę, žinias sėkmingai pritaiko kasdieniame darbe. Jo bitynas nemažas – laiko 130 bičių šeimų. Labai praverčia biomedicinos mokslų daktaro, žinomo bitininko ir sodininko Algirdo Amšiejaus patarimai. Dainius įsitraukė į bitininkų, kurie save vadina bičiuliais, veiklą, yra Lietuvos bitininkų sąjungos narys.

Žydintis sodas – bičių buveinė

Bitininkas Dainius rūpinasi, kad bičių šeimos būtų saugiame gamtos prieglobstyje, kad darbščiosios bitelės surinktų kuo daugiau geresnės kokybės medaus. Jis pirkėjams parduoda kokybiškus ir sveikus bičių produktus. Dainiaus bityno aviliai yra įkurdinti net keliose rajono nuošalesnėse vietose – pamiškėse, palaukėse, toliau nuo judrių kelių. Dalis avilių – prie pat obelų sodo.

Dainiaus sodas užima 2 ha plotą, jame auga ir gausų derlių subrandina beveik dešimties derlingų veislių obelys.

Bitininkas ir sodininkas sako, kad žydintis sodas yra bičių buveinė, bitės laimingos, kad aplinkui tiek daug žiedų. Pasakojo, kad prekyba obuoliais yra pelninga. Žiemai obuolius sandėliuoja Plikiškių kaime įrengtose saugyklose. Iš obuolių sodininkas spaudžia ir sultis, jos yra paklausios, sulaukė palankaus užsakovų įvertinimo. Sultis ūkininkas spaudžia Joniškyje įsikūrusioje sulčių spaudykloje.

Žiemą išvažiuoja padirbėti

Ūkyje daug darbų nuo pat ankstyvo pavasario iki rudens. Dainius stengiasi tausoti ir gerinti dirvožemio struktūrą, pasėlius tręšia saikingai, perka tik kokybiškas trąšas. Žemės dirbimo technologija tradicinė – laukus jis aria plūgu.

„Mano ūkis yra pusiau natūrinis, buvau parengęs verslo projektą veiklai plėtoti sulaukiau finansinės paramos. Man svarbu išsaugoti neužterštą aplinką, kad ateinančios kartos galėtų pasidžiaugti gamtos įvairove“, – patriotiškai nusiteikęs pašnekovas. Jo sūnūs Dovydas ir Mantas, kurie šiuo metu kartu su mama gyvena Norvegijoje, siekia sporto aukštumų, yra geri futbolininkai. Vasarą abu sūnūs atvažiuoja į Plikiškius, mielai talkininkauja tėvo bityne.

Žiemą, kai po visų ūkio darbų prasideda laisvesnis laikotarpis, D.Lukša išvažiuoja padirbėti į Norvegiją. Jis dirba mėsos fabrike mėsos išpjaustytoju. Ankstyvą pavasarį vėl sugrįžta į gimtąjį Plikiškių kaimą dirbti žemės, rūpintis bitėmis, prižiūrėti savo sodo.

Ūkininkas prasitarė, kad, dirbdamas visus darbus, vis mažiau laiko suranda savo pomėgiams: kelionėms, alpinizmui, slidinėjimui, žvejybai.

ŪP korespondentė Aldona Sireikienė,autorės nuotrauka

ukininko patarejas