Kovo 29 d., penktadienis | 24

Apie šienainio pakuočių atliekų tvarkymą

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija
2020-05-26

© LŽŪKT notr.

Naujoje Aplinkos ministerijos tinklapio rubrikoje „Informacija ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms“ paskelbtas šienainio pakuočių atliekas priimančių atliekų tvarkytojų sąrašas. Be to, šioje rubrikoje bus galima rasti paaiškinimų, kaip apskaityti ir tvarkyti žemės ūkio veikloje susidarančias atliekas, sužinoti atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus ir pan.

Šienainį į plėvelę pakuojantys ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės yra atliekų darytojai ir turėtojai, todėl pagal teisės aktų reikalavimus privalo rūšiuoti šias atliekas ir tvarkyti jas arba patys, jei turi reikiamus leidimus ir yra registruoti Atliekų tvarkytojų valstybės registre, arba atiduoti turintiems teisę tokias atliekas tvarkyti atliekų tvarkytojams.

Šienainio pakuočių atliekas jų susidarymo vietoje galima laikyti iki jų perdavimo atliekų tvarkytojams ne ilgiau kaip vienus metus. Kadangi šių pakuočių (plastikinės plėvelės ir rulonavimo tinklų) atliekos susidaro ne buityje, bet žemės ūkio veikloje, tokių atliekų turėtojai atliekas privalo perduoti atliekų tvarkytojams pagal rašytines sutartis dėl šių atliekų naudojimo ir (ar) šalinimo.

Pirmenybė teiktina tiems atliekų tvarkytojams, kurie tokias atliekas perdirba. Šienainio pakuočių atliekų šalinimas sąvartyne – kraštutinė jų tvarkymo priemonė. Ji galėtų būti taikoma tik tada, kai tokių atliekų negalima perdirbti, panaudoti energijai gauti ar kitam tikslui.

Žemės ūkio bendrovės ar ūkininkai, patys arba per vežėją perdavę atliekas jų tvarkytojui, privalo turėti šių atliekų perdavimą patvirtinantį dokumentą (pvz., sąskaitą faktūrą; atliekų perdavimo–priėmimo aktą; atliekų vežimo lydraštį).