Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

A. Amšiejus: nusilpusioms bitėms reikalinga papildoma priežiūra

Mantas Jokubauskas
www.delfi.lt
2018-04-09

„Jeigu dėl šiltos žiemos ir pavėluoto pavasario žuvo dalis bičių šeimų, tai dabar temperatūros stulpeliams pakilus iki 15 °C bitės jaučiasi kaip rojuje“, – sako patyręs bitininkas A. Amšiejus. Tačiau pasak jo, esą ir labai nusilpusių bičių, kurioms yra reikalinga papildoma priežiūra.

Bites, kurios po žiemos dar neatsigavo, pasak A. Amšiejaus, neprošal būtų maitinti kandi tešla, maišyta su žiedadulkėmis.

Žiedadulkės būna sumaišytos su cukraus pudra ir medumi, bitės negali atskirti jų nuo natūralių žiedadulkių, kurias, paprastai, dozuoja, todėl yra priverstos jomis maitintis bei nuo to tampa aktyvesnės ir gyvybiškesnės“, – aiškina bitininkas.

Tačiau toks maistas bitėms tinka tik atšilus oras. Pasak A. Amšiejaus, šaltuoju sezonu maitinti bites kandi tešla su žiedadulkių priemaišomis būtų pražūtinga.

Žiemos metu, kai gelbsti bites, tokia tešla maitinti jokiu būdu negalima, nes paskatinus visus procesus tampa dar blogiau. Į lauką bitės skristi negali, viskas kaupiasi žarnyne, būna apsividuriuoja ir panašiai“, – aiškina specialistas.

Ir nors gamtoje jau yra šiek tiek žiedadulkių, aviliuose nėra pakankamai maisto, todėl bendrai bičių savijautai papildomas maitinimas yra puikus sprendimas, didinantis jų energiją ir produktyvumą“, – teigia A. Amšiejus.

Web-bitesBitininkas Algirdas Amšiejus / © R.Guigos nuotr.

Kitas svarbus akcentas, anot patyrusio bitininko, yra bičių nuerkinimas.

„Ypatingai jei nuo rudens nebuvo tinkamai prižiūrėtas bitynas, reikėtų pasirūpinti bičių sveikata. Viena iš pagrindinių bites kamuojančių ligų yra erkučių sukeliama varozė, todėl derėtų stebėti šeimas ir pamačius įtarimus, imtis priemonių“, – sako specialistas.

Pasak A. Amšiejaus, veiksmingiausios priemonės, padedančios apsaugoti bites nuo kenkėjų, yra natūralios rūgštys.

Reikėtų naudoti daugiau ekologinių skruzdžių, oksalio rūgšties, kuri apsvaigina erkutes ir jos tiesiog nukrenta nuo bičių“, – aiškina bitininkas.

Tačiau atėjus pavasariui, kai po truputį yra nešamas medus, specialistas sako, kad vertėtų vengti cheminių priemonių.

Nederėtų naudoti cheminių medžiagų, ypatingai jei medus bus skirtas vartoti žmonėms“, – sako specialistas.

Norint užtikrinti sėkmingą derlių, A. Amšiejus sako, kad nereikėtų pamiršti ir pagrindinių bityno darbų.

Kas be ko, privaloma patikrinti avilius, juos išvalyti, pašalinti mirusias bites. Taip pat patikrinti, kiek yra perų, kaip laikosi motinėlės“, – aiškina bitininkas.

„Tik nuosekliai prižiūrint bityną galima tikėtis sėkmingo sezono“ – priduria A. Amšiejus.

Naudinga vaizdo indformacija

Bičių priežiūra pavasarį

file68006844_logo-100x33