10 patarimų, ketinantiems pirkti neseniai nujunkytus jauniklius
LŽŪKT informacija
2013-01-31
Turguje ar aukcione parduodami neseniai nujunkyti jaunikliai patiria didelį stresą, gali užsikrėsti infekcinėmis ligomis. Laikantis praktiškų airių konsultantų patarimų, galima sumažinti riziką.
- Apžiūrėkite galvijus. Gyvulius reikia apžiūrėti. Iš karto pastebėsite, kurie iš jų buvo netinkamai nujunkyti arba patyrę stresą. Nesidomėkite ankstyvosios pneumonijos požymių (gleivėmis aptekusios šnervės, šnopavimas, stovėsena ištiesus kaklą ir iškišus liežuvį) turinčiais jaunikliais.
- Pasikalbėkite su pardavėju. Reikėtų pasikalbėti su pardavėju ir išsiaiškinti, kada veršeliams paskutinį kartą buvo skirti vaistai, kokiu pašaru jie šerti. Pasiteiraukite, ar gyvuliai buvo skiepyti nuo kvėpavimo takų ligų ir dujinės gangrenos.
- Namo vykite kiek galima greičiau. Labai svarbu, kad nusipirktus gyvulius parsivežtumėte kiek galima greičiau. Neperkraukite transporto priemonės, kuria vežami gyvuliai. Transportuojamus buliukus reikėtų atskirti nuo telyčaičių.
- Gerai pakreiktas aptvaras. Parsivežtų gyvulių iš karto neišleiskite ganytis. Tai rizikinga. Jie gali būti susijaudinę, sušilę, todėl gali susirgti plaučių uždegimu. Geriau juos suvaryti į gerai pakreiktą ir ventiliuojamą pašiūrę, kurioje nėra skersvėjų ir gyvuliai gali atsigerti. Gerai išvalykite vandens lovį, jeigu per žiemą pašiūrė buvo nenaudojama.
- Ganymas. Jei oro sąlygos palankios, kitą dieną išginkite jauniklius į gerai nuo vėjo ir lietaus apsaugotą aptvarą, kuriame yra geros kokybės žolės. Geriausiai į ganyklą gyvulius išleisti iš pat ryto, kad jiems pakaktų laiko prisitaikyti prie vakare krintančios temperatūros. Neginkite, jeigu oro sąlygos blogos – palaukite gražios dienos. Jeigu žolės mažai, reikėtų šerti geros kokybės žolės silosu.
- Nemaišykite jauniklių. Jeigu jauniklių grupė jau suformuota, laikykite juos kartu, kol vėl suvarysite į tvartą. Jei galite, ką tik nupirktų jauniklių nelaikykite drauge su ūkyje augintais gyvuliais. Atskirdami sumažinsite pavojų susirgti įvairiomis ligomis, kuriomis nusipirkti gyvuliai galėjo užsikrėsti juos parduodant ar transportuojant.
- Šėrimas miltais. Atjunkomi veršeliai pagal Karvių žindenių gerovės programą turi būti šeriami miltais. Turite ir toliau juos šerti 1 kg miltų bent jau dvi savaites po įsigijimo. Miltai ne tik padės jiems apsiraminti, bet tai – idealus būdas nesveikiems gyvuliams nustatyti. Jeigu žolės atsargos senka, reikia padidinti šėrimą miltais iki 2 kg per dieną, kol nesuginsite į tvartus.
- Reguliariai apžiūrėkite gyvulius. Svarbu kuo anksčiau pastebėti jauniklių sveikatos sutrikimus, todėl pirmąją savaitę po įsigijimo juos reikėtų apžiūrėti bent 3 kartus per dieną, vėliau pakanka ir 2 kartų. Visada pirmą kartą apžiūrėkite veršelius anksti rytą, jeigu naktys šaltos ir drėgnos, jie gali susirgti plaučių uždegimu. Jeigu įtariate, kad gyvulys serga, pirmiausiai reikia pamatuoti temperatūrą. Sveiko veršelio temperatūra – 38 °C.
- Gydykite nuo kirminų. Jeigu įtariate, kad gyvulys turi helmitų ir nežinote, kokių vaistų nuo jų yra gavęs, nereikėtų jų iš karto gydyti ivermektinu. Gydant nuo kirminų ivermektino preparatais, gyvuliai gali patirti didelį stresą organizmui šalinant negyvus kirminus iš plaučių ir susirgti plaučių uždegimu. Praėjus keletui dienų, nusipirktus gyvulius gydykite vaistais, kurių veikliosios medžiagos yra albenas arba levamizolis. Šių produktų poveikis silpnesnis. Sudėtyje levamizolio turintys vaistai stiprina gyvulio imuninę sistemą. Kadangi dėl šių vaistų silpnesnio poveikio gyvuliai visiškai neišgyja, likus 2–3 savaitėms iki suvarymo į tvartus juos reikėtų gydyti ivermektinu.
Jeigu neįtariate, kad gyvuliai turi kirminų, gydymą galima atidėti, kol iki suvarymo į tvartus liks 2–3 savaitės, o tada naudoti ivermektino preparatus. Po 3–6 savaičių visi kirminai bus išnaikinti. - Nupirktų gyvulių iš karto nekastruokite. Reikėtų palaukti bent porą savaičių. Papildomas stresas gali sukelti sveikatos problemų. Atminkite, kad pagal ES reikalavimus vyresnius nei 6 mėn. jautukus turi kastruoti veterinarijos gydytojas.