© Asociatyvi Egidijaus Vilkevičiaus nuotr., Agroakademija.lt
Daugelis vartotojų neatkreipia dėmesio ar nežino, jog prekybos lentynose galima rasti net tik medaus, bet ir medaus mišinių. Kas tas mišinys?
Medaus mišinys, tai yra medus, kuriame yra sumaišomas kelių šalių kilmės medus. Ant etikečių vartotojas gali rasti tokias nuorodas:
VMVT specialistai primena, patvirtintų tyrimais argumentų, kad gaminant medaus mišinius būtų išgautos ypatingos skoninės ar spalvinės medaus išskirtinės savybės – nėra. Mišinių gamybai importuotas medus į fasavimo įmones atgabenamas jau sukietėjęs ir tam, kad būtų galima jį sumaišyti bei supiltį į tarą jį reikia šildyti (turi pasiekti 50 C temperatūrą). Tokio proceso metu, medaus natūralumui ir vertingosioms savybėms yra daugiau ar mažiau pakenkiama. Toks medaus mišinys dažniausiai yra skystos konsistencijos, nesikristalizuoja, gali būti susisluoksniavęs ir skirtingos spalvos.
Šiuo metu tokių mišinių ženklinimo reikalavimai leidžia etiketės priekinėje dalyje nurodyti kad tai yra „Medus“, todėl pirkėjas dažnu atveju neišanalizuoja visos ženklinime pateiktos informacijos ir dažnai neatkreipia dėmesio, kad nusipirko medaus mišinį. Šiuo klausimu, Lietuva kartu su keliomis ES šalimis pritarė Europos Komisijos pasiūlymui keisti medaus mišinių ženklinimo reikalavimus. VMVT pasiūlė, kad sumaišytas skirtingų rūšių ir pagamintas skirtingose šalyse etiketėje būtų pavadintas, kaip „medaus mišinys“, o ne „medus“.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija