Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Pirmas sausmedžių derlius ir pirmas įvertinimas

„Ūkininko patarėjo“ informacija
2021-10-06

Taip atrodo sausmedžio uogos

Joniškio rajono jaunasis ūkininkas Tomas Valuntonis savo ūkyje augina 9,5 tūkst. sausmedžių. Šiais metais jis savo plantacijose skynė negausų pirmąjį derlių, sužinojo, kad sausmedžių uogos yra paklausios, užmezgė kontaktus su būsimais supirkėjais. Tomas už inovatyvų ūkininkavimą rajone išrinktas konkurso „Metų ūkis 2021“ prizininku.

su tevais_VJaunasis ūkininkas Tomas ir jo tėvai Audrius ir Daiva Valuntoniai

Pirmasis derlius – 220 kg uogų

Jaunasis ūkininkas T. Valuntonis prieš trejus metus pasodino 5 tūkst. sausmedžių sodinukų. Praėjusį rudenį – dar 4,5 tūkst. Dabar Tomo sausmedžių plantacija užima 3,2 ha plotą. Jis planuoja sausmedžiams paskirti dar didesnį plotą, ketina pasodinti dar 10 tūkst. valgomųjų sausmedžių sodinukų. Tomo vizija tokia: 7 ha plote auginti 20 tūkst. vaiskrūmių, įsigyti uogoms skinti modernų kombainą. Tada jis supirkėjams galės pasiūlyti nemažą sausmedžių uogų kiekį.

Sausmedžiai gausiai pradeda derėti tik penktais metais, o kai kurių veislių sodinukai gausų derlių nokinti pradeda tik šeštaisiais.

Tomas šią vasarą pasidžiaugė pirmuoju nedideliu derliumi – priskynė 220 kg uogų. Pirmosios uogos pradžiugino ne tik jį, bet ir tėvus, su kuriais kol kas gyvena kartu. Uogas skynė rankomis. Tomas paaiškino, kad pirmąjį ir antrąjį derlių reikia nuskinti rankomis, o kai vaiskrūmiai sutvirtėja, uogas jau galima skinti ir kombainu.
sausmedziu plantacijaŠiais metais nuskintas pirmasis sausmedžių uogų derlius

Pirmasis derlius Tomui buvo savotiškas išbandymas. Didžiąją uogų dalį jis pardavė internetu. Vieno kilogramo kaina – 8 Eur. Tomas sakė, kad uogos labai vertingos, turi daug vitaminų ir gydomųjų savybių. Realizuodamas pirmąjį derlių, jaunasis ūkininkas įsitikino, kad sausmedžių uogos – gana paklausios, supirkėjai ieško kuo didesnio kiekio. Uogos tinka džemams, uogienėms virti, naudojamos konditerijoje, vyndariai iš sausmedžių uogų gamina gardų vyną.

Tomo mama išvirė sausmedžių uogų džemo, sudžiovino uogų arbatai. Svečiai, pasivaišinę ta arbata, sako, jog labai gardi. Pabandė padaryti šeimos šventėms ir vyno. Pirmoji sausmedžių uogų vyno degustacija Valuntonių šeimoje tikriausiai bus per Kalėdas.

Augina ir grūdines kultūras

Tomas tuomečiame Aleksandro Stulginskio žemės ūkio universitete baigė agronomijos studijas ir sugrįžo į gimtuosius Drąsutaičius ūkininkauti. 26 metų jaunasis ūkininkas deklaruoja 52 ha dirbamos žemės. Nuosavi plotai – tėvo dovanoti 26 ha, o kitą žemę nuomoja. Augina kviečius, miežius, rapsus, pasėja po keletą hektarų pupų, žirnių. Kol kas jaunojo ūkininko pajamos – iš augalininkystės, nemažas investicijas jis skiria sausmedžių plantacijoms veisti.

Tomas pasakojo, kad gimtajame krašte smagu ūkininkauti, čia viskas miela ir brangu, žino kiekvieną dirbamos žemės lopinėlį. Nuo 16 metų jis pradėjo vairuoti traktorių, per vasaros atostogas visada padėdavo tėvams dirbti ūkio darbus.

Konkurso „Metų ūkis 2021“ prizininkas Tomas pasakojo, kad geriausias jam patarėjas – tėvas, su kuriuo kartu ūkininkauja. Jo tėvas Audrius Valuntonis dirba 158 ha žemės, augina grūdines ir ankštines kultūras. Jis – vienas geriausių Joniškio r. ūkininkų, prieš dešimt metų tapo konkurso „Metų ūkis“ laureatu.

Dviejų pažangių ūkininkų – tėvo ir sūnaus – gamybinė bazė yra bendra. Netoli namų, tik kitoje kelio pusėje, yra didelis sandėlis, išrikiuota daug žemės ūkio technikos. Dalis technikos – tėvo, o kitą įsigijo Tomas. Jis įgyvendino verslo projektą, modernizavo ūkį, gavęs europinės paramos, įsigijo naują traktorių, puspriekabę, purkštuvą.

Individualia žemės ūkio veikla užsiima dvejais metais jaunesnis Tomo brolis Gytis. Jis sodiečiams teikia traktorininko paslaugas, kas paprašo, padeda sodyboje nupjauti žolę, be to, turi padargų daržams suarti, sodams prižiūrėti, žiemą nuvalo užpustytus kelius.

Naujos technologijos

Sausmedžių augintojas pasakojo, kad šiuos vaismedžius nusprendė auginti dėl kelių priežasčių. Augalininkystės ūkiui plėtoti reikia turėti daugiau dirbamos žemės, o jos Joniškio krašte sunku įpirkti – labai brangi, aplinkui dideli kitų ūkininkų ūkiai.

Jaunojo ūkininko ūkio vizija: stengtis iš vieno hektaro gauti maksimalią naudą, todėl nutarė pasirinkti uogininkystės kryptį. Planavo pasodinti aktinidijų, bet paskui nusprendė auginti uogas nokinančius valgomuosius sausmedžius. Šie vaiskrūmiai nereiklūs, užtenka minimalios priežiūros, vienoje vietoje auga iki 30 metų, uogos prinoksta vasaros pradžioje, kol neprasidėjusi javapjūtė. Ūkininkaujantis jaunasis agronomas sakė, kad patikimiausias – mišrios gamybos ūkis.

Jis stengiasi tausoti dirbamą žemę, saikingai beria trąšų. T. Valuntonio ir jo tėvo augalininkystės ūkiuose taikoma neariminė žemės dirbimo technologija. Jau penktus metus savo dirbamų plotų nearia plūgu, žemę sėjai įdirba skutikliu, dirvožemiui pagerinti sėja tarpinių kultūrų. Pasėliams tręšti yra sudaryti tręšimo planai, specialistai atlieka agrocheminius žemės tyrimus.

„Nedideliame ūkyje viską reikia daryti apgalvotai, planuoti laiką ir darbus, o svarbiausia – turime tausoti dirbamą žemę ir saugoti gamtą. Džiaugiuosi, kad mano idėjoms pritaria tėvas. Gimtinėje jaučiuosi puikiai, su tėvu esame bendraminčiai. Aš stengiuosi plėtoti pažangų augalininkystės ir uogininkystės ūkį“, – savo ateities planais dalijosi jaunasis ūkininkas T. Valuntonis.

ŪP korespondentė Aldona Sireikienė, autorės nuotraukos

ukininko patarejas