Duona – vienas svarbiausių žmonijos maisto produktų. Ieškodami natūralumo ir norėdami gyventi sveikiau, vis dažniau siekiame kuo daugiau produktų pasigaminti patys. Tad turbūt daugelio nestebina namuose sklindantys malonūs gardžios ir šiltos duonos kvapai. Tačiau ar susimąstome, kokios rūšies duoną valgyti sveikiausia? Įvairūs duonos ir konditeriniai gaminiai dažniausiai gaminami iš šviesių miltų. Tokių miltų gamybos metu didžioji dalis luobelės ir gemalo yra atskiriama nuo endospermo. Tačiau kaip tik juose yra daugiausia bioaktyvių komponentų. Pasak specialistų, ypač daug maistinių skaidulų turi kepiniai iš rupaus malimo miltų ar nesmulkintų grūdų. Visas grūdas – tai neatskirtas nuo luobelės grūdas, daug maistinių skaidulų, mineralinių medžiagų turintis produktas. Pavyzdžiui, magnio kiekis baltuose miltuose, palyginti su grūdais, sumažėja apie 6 kartus, fosforo, kalio, cinko – apie 3, geležies – apie 2 kartus. Faktinė žmogaus mityba, deja, yra nekokybiška ir nesubalansuota. Per daug vartojama riebalų ir angliavandenių bei druskos, tačiau nepakankamai gaunama vitaminų, ląstelienos, mineralinių medžiagų, antioksidantų, polinesočiųjų rūgščių, maistinių skaidulų. Pasaulio mokslininkai jau įrodė, kad su mityba yra susijusios tokios ligos, kaip širdies ir kraujagyslių susirgimai, antrojo tipo diabetas, osteoporozė. Su mityba, kaip vienu iš rizikos veiksnių, siejamas ir vėžinių susirgimų daugėjimas. Pastaruoju metu intensyviai tiriamos kitos grūduose esančios medžiagos, siekiant garantuoti maisto produktų kokybę ir saugą, nes aktualu turėti žaliavą, tinkamą padidintos biologinės vertės funkcionalaus maisto produktams gaminti (naudojant ir minimalų, ir intensyvesnį perdirbimą). Natūralios medžiagos, esančios javų grūduose (jei naudojamos visos grūdo dalys jų nerafinuojant perdirbimo metu), gali sumažinti kenksmingų, su maistu patenkančių kancerogeninių medžiagų poveikį, padėti kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, būti efektyvia prevencine ar terapine priemone nuo širdies, virškinimo trakto ir kitų ligų. Skaidulos, kurių gausu išoriniuose grūdo sluoksniuose, turi absorbcinių savybių – jos sutraukia ir pašalina žarnyne esančius toksinus, taip palaikydamos gerą žarnyno būklę. Vienas iš svarbesnių būdų pagerinti javų produktų maistinę vertę – tai naujų, specialiai tam skirtų javų veislių selekcija.
Oper. Vaidas Juška, red. Ramunė Sutkevičienė