Kovo 29 d., penktadienis | 24

Dirvožemio kalkinimas: atsakymai, kodėl verta tai daryti. Kviečiame į konferenciją

LŽŪKT informacija
2021-10-11

© LŽŪKT nuotr.

Dirvožemio rūgštėjimas kas tai? Ar ši problema aktuali visose Lietuvoje?Kas skatina dirvožemių rūgštėjimą? Kiek tai vyksta natūraliai, kiek prisideda ūkiuose pasirinktos technologijos?

Lietuvos teritorijos dirvožemių danga yra marga, nes dirvožemiai formavosi skirtingomis sąlygomis. Dirvožemio rūgštėjimas yra gamtoje natūraliai ir nuolat vykstantis dirvodaros procesas, kurį skatina rūgštūs krituliai, žemės ūkyje taikomos technologijos, tręšimas fiziologiškai rūgščiomis mineralinėmis trąšomis, intensyvus pesticidų naudojimas, mitybos elementų išplovimas bei išnešimas iš dirvožemio kartu su augalų derliumi.

Vienas išdirvožemio derlumo didinimo priemonių rūgščiuose dirvožemiuose – kalkinimas. Jis padeda sureguliuoti augalų mitybą makro- ir mikroelementais. Pakalkinus pagerėja rūgščių dirvožemių fizikinės ir cheminės savybės, keičiasi augalų mitybos sąlygos, fiziologiniai ir biocheminiai procesai, fotosintezės intensyvumas, angliavandenių ir baltymų apykaita.

Kad tuo įsitikintume, Konsultavimo tarnyba trejus metus įgyvendino projektą „Rūgščių dirvožemių derlumo gerinimas efektyvesniam maisto medžiagų prieinamumui ir augalininkystės produkcijos savikainos pokyčiui“. Buvo įrengti 8 gamybiniai bandymai skirtingose vietose: 6 bandymai įrengti Vakarų Lietuvos ūkiuose, 2 bandymai – Rytinės Lietuvos dalyje, kur rūgščių dirvožemių daugiausia.

Dirvožemio rūgštingumui reguliuoti naudojome 6 granuliuotas arba miltelių formos kalkines medžiagas: Orcal, Polcalc, Oxifertyl, Rolgran ekstra, granuliuotas kalkakmenis, Kalk hum ir Agro kalkės. Dėl skirtingos kalkių sudėties ir formos jų naudojimo galimybės skirtingos. Kodėl? O gal jums kyla ir daugiau klausimų, pavyzdžiui: jei dirvožemis rūgštus, ar beriamos trąšos nenueina perniek? Kaip augalai pasisavina maisto medžiagas, kai dirvožemio reakcija skirtinga? Koks turėtų būti dirvožemio pH, kad pasisavintų duodamus mikro- ir makro- elementus?

Į visus klausimus atsakysime spalio 28 d. (ketvirtadienį) 10 val. rengiamoje projekto baigiamojoje nuotolinėje konferencijoje. Programą rasite ir prisiregistruoti galite čia.Konferencijos dalyviams bus išduoti 4 akad. val. pažymėjimai.

Jūsų laukia pranešimai ir mokslinė-praktinė diskusija, kurioje mokslininkai, konsultantai ir ūkininkai pasidalins savo įžvalgomis. Pristatysime technologinius sprendimus ūkininkaujantiems rūgščiuose ir sąlygiškai rūgščiuose dirvožemiuose, aptarsime dirvožemio rūgštėjimo priežastis, kalkinių medžiagų svarbą augalų mityboje bei jų parinkimo ir panaudojimo galimybes. Pristatysime skirtinguose Lietuvos teritorijose vykdytų gamybinių bandymų gautus rezultatus ir ekonominius rodiklius.

O jei jums nekantru ir įdomi ši tema, kviečiame paskaityti ir pasižiūrėti vaizdo reportažų, kurie parengti įgyvendinant projektą.

Lauko diena Šalčininkuose: dirvožemio kalkinimo ypatumai (video)

Kalkinimas: į grumtynes su rūgščiu dirvožemiu (video)

Lauko diena: kalkinimo priemonių panaudojimo efektyvumas augalų mitybos grandinėje

Dirvožemio kalkinimas: 9 atsakymai, kodėl verta tai daryti