Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

„Sodros“ naujovės, kurias reikėtų žinoti

Rita Januškevičienė
LIetuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Jonavos r. ūkio apskaitos konsultantė
2018-10-08

© LŽŪKT nuotr.

Nuo rugsėjo 1 dienos įsigaliojo kai kurios „Sodros“ įvestos naujovės. Kviečiame susipažinti.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Nauja „Sodros“ forma NP-SD2 duomenims dėl ligos ir motinystės išmokų skyrimo teikti

Rugsėjo 1 d. įsigaliojo „Sodros“ direktoriaus 2018 m. liepos 30 d. įsakymu Nr. V-330 patvirtinta nauja Pranešimo išmokai skirti NP-SD2 forma, pakeitusi ankstesnę NP-SD formą, kuri naudojama teikti duomenis dėl ligos ir motinystės išmokų skyrimo, bei NP-SD2 formos duomenų struktūros aprašas.

Rugsėjo 1 d. įsigaliojo ir nauja redakcija, išdėstyta Prašymo dėl apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu duomenų tikslinimo PT forma (13 versija), kuri papildyta nauju PT-NP-SD2 priedu „NP-SD2 pranešimo išmokai skirti duomenų tikslinimas“ ir PT formos duomenų struktūros aprašas (13 versija).

NP-SD2 pranešimas teikiamas tokia pat tvarka, kaip ir NP-SD: kai asmuo kreipiasi į darbdavį, tai jis apskaičiuoja ligos išmoką iš savo lėšų (tik ligos išmokos atveju) ir Fondo valdybos teritoriniam skyriui pateikia NP-SD2 pranešimą dėl ligos išmokos skyrimo. Draudėjas šį pranešimą privalo pateikti kas 14 kalendorinių dienų, bet kai nedarbingumas tęsiamas trumpiau, tuomet NP-SD2 pranešimas teikiamas pasibaigus nedarbingumui.

Taisyklės papildytos, kad NP-SD2 pranešimas dėl motinystės išmokos skyrimo pildomas pagal darbo laiko apskaitos žiniaraštį ir teikiamas už visą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpį.

Klaidos NP-SD2 pranešime taisomos nedelsiant šių Taisyklių XI skyriuje nustatyta tvarka, EDAS sistemoje pateikiant PT elektroninį prašymą bei jo priedą PT-NP-SD2 (NP-SD2 pranešimo skirti išmoką duomenims tikslinti).

Plačiau apie šių pranešimų pildymą galima pasiskaityti taisyklėse, nes iš tikrųjų šią dieną EDAS sistemoje dar pildome NP-SD 06 versiją, nors UAB „Pačiolis“ metodinis centras informuoja:

„Pakeitimų įgyvendinimas:

  • draudėjai pranešimo duomenų tikslinimo formą PT-NP-SD2 teikia po 2018 m. rugsėjo 1d., jeigu asmens nedarbingumo ar nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpis, prasidėjęs iki 2018 m. rugsėjo 1d., tęsiasi po šios dienos;
  • draudėjai pranešimo duomenų tikslinimo formą PT-NP-SD2 teikia dėl asmens nedarbingumo ar nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpio, prasidėjusio po 2018 m. rugsėjo 1 d., kai buvo teiktas NP-SD2 pranešimas.“

Nuo rugsėjo 1d. numeriu 1883 bus konsultuojami ne tik „Sodros“, bet ir Darbo biržos klientai

Lietuvos darbo birža pranešė, kad nuo rugsėjo 1 d. darbo ieškantiems gyventojams ir darbdaviams konsultacijos apie Darbo biržos paslaugos bus teikiamos paskambinus trumpuoju informaciniu numeriu 1883.

„Sodros“ ir Darbo biržos informacijos centro telefonas 1883. Paskambinti galima kiekvieną darbo dieną:

Pirmadieniais – ketvirtadieniais nuo 8 iki 17 val.,
Penktadieniais – iki 15.45 val.

Skambučiai yra mokami pagal ryšio operatorių nustatytus pokalbio minutės ir sujungimo tarifus.

Nuo spalio 1 d. Lietuvos darbo birža taps Užimtumo tarnyba prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, o visos 10 teritorinių darbo biržų bus reorganizuotos bei prijungtos prie Užimtumo tarnybos ir taps vienu juridiniu asmeniu.

Rugsėjį atsirado pareiga pirmą kartą sumokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką

PSD įmoką už rugsėjį patys turi sumokėti tie jaunuoliai, kurie toliau niekur nesimoko, neįsidarbina, nesiregistruoja darbo biržoje ar nepradeda vykdyti individualios veiklos. Mokėti reikia todėl, kad moksleiviai ir studentai yra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis ir šis draudimas baigėsi rugpjūčio 31 d. Jie „Sodrai“ sumokėti įmoką (dabar tai yra 36 Eur) galėjo iki rugsėjo 30 d. Tuomet įsiskolinimas nesusidarė, o prireikus medikų pagalbos už sveikatos priežiūros paslaugas mokėti nereikėjo. Jeigu šios įmokos sumokėti nepavyktų, vėliau nemokamai sveikatos priežiūros paslaugomis būtų galima naudotis tik sumokėjus PSD skolą už rugsėjį ir einamojo mėnesio įmoką.

Studijuojantys Europos Sąjungos šalių, Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino ar Šveicarijos aukštosiose mokyklose studentai turėtų kasmet teritorinėms ligonių kasoms pateikti studijas įrodantį dokumentą – mokymo įstaigos akademinę pažymą (originalą). Tuomet bus patvirtintas jų sveikatos draudimas Lietuvoje ir jie apdraudžiami valstybės lėšomis.