Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Svarbu laiku atnaujinti banko duomenis, padengti skolas valstybei

Nacionalinė mokėjimo agentūra
2021-09-27
Nuo spalio vidurio Nacionalinė mokėjimo agentūra pradės avansu mokėti išmokas pagal tiesioginių išmokų paramos schemas. Jei pasikeitė banko duomenys, pareiškėjai juos turėtų atnaujinti. Taip pat nuo spalio 16 d. avansas bus mokamas pagal kelias Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) su plotu susijusias priemones. Kaimo plėtros programos dalyviai turėtų suskubti ir padengti skolas valstybei, jei tokių esama. Avansas pasieks tik tuos pareiškėjus, kurie neturi įsiskolinimų Valstybiniam socialiniam draudimo fondui (Sodrai) bei Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).
Paskelbtame žemės ūkio ministro įsakymo projekte numatyta, kad avansas bus mokamas nuo spalio 16 d. iki lapkričio 30 d. Planuojama, kad paramos avansinės dalies turėtų sulaukti ūkininkaujantys nederlingose žemėse (pagal KPP priemonę „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“) bei ekologinių ūkių valdytojai (pagal KPP priemonę „Ekologinis ūkininkavimas“). Nacionalinė mokėjimo agentūra, pervesdama paramos lėšas į kaimo plėtros programos dalyvių sąskaitas, atsižvelgia į tai, ar pareiškėjai neturi įsiskolinimų valstybės biudžetui.
Fiziniai asmenys, pateikusieji paraiškas pagal su plotu susijusias kaimo plėtros programų priemones, gali gauti išmokas tik tuo atveju, jei neturi įsiskolinimų Sodrai arba šiems asmenims Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka yra atidėti mokesčių ar socialinio draudimo įmokų mokėjimo terminai.
Tuo tarpu juridiniams asmenims paramos lėšos gali būti mokamos tik tada, jei šie asmenys neturi įsiskolinimų Sodrai ir VMI. Tiesa, ši nuostata netaikoma įstaigoms, kurių veikla yra finansuojama iš valstybės ar savivaldybės biudžeto, bei juridiniams asmenims, kuriems Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka yra atidėti mokesčių ar socialinio draudimo įmokų mokėjimo terminai.
Taip pat visi pareiškėjai, tiek laukiantys tiesioginių išmokų, tiek paramos pagal KPP priemones avanso, turėtų pasitikrinti, ar nepasikeitė banko duomenys. Paprastai ir lengvai atnaujinti duomenis galima prisijungus prie NMA informacinio portalo.