Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Smulkieji verslai galės gaminti daugiau produkcijos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
2021-08-31

© LŽŪKT nuor.

Mažų kiekių gamintojai, kurie Lietuvoje gamina ir perdirba gyvūninio maisto produktus (žaliavinį pieną, mėsos gaminius ir pusgaminius, smulkintą mėsą) ir tiesiogiai juos tiekia vartotojams, jau greitai galės plėsti savo gamybos apimtis.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Europos Komisija palankiai įvertino Lietuvos siekį paskatinti smulkiųjų konkurencingumą vietos rinkoje ir prieš keletą dienų pritarė nacionalinio teisės akto pakeitimui, kuris leis smulkiesiems gamintojams vietos rinkai tiekti didesnius nei dabar gyvūninio maisto produktų kiekius.

Lietuvoje vis sparčiau kuriasi šeimų verslai, smulkieji ūkiai ir daugėja veiklų, kurios susijusios su maisto tiekimu ir gamyba nedideliais kiekiais. Tokie verslai tampa populiarūs ir dėl augančios paklausos, ir dėl gerėjančių verslo aplinkos sąlygų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), prisidėdama prie šio pokyčio, taip pat nuolat ieško būdų, kaip paskatinti imtis smulkiosios gamybos, kaskart peržiūri galiojančius teisės aktus ir supaprastina reikalavimus gamintojams, derina juos su ES taikomais aukštais maisto saugos standartais, rengia išsamias gaires smulkiems gyvūninio maisto produktų gamintojams.

„Neabejotinai visi nori vartoti kuo šviežesnį, sveikesnį maistą ir maisto produktus, kurie vežami nedideliais atstumais ir prekybininkų lentynas pasiekia greičiau. Natūralu, kad kuo daugiau smulkiųjų gamintojų bei ūkininkų tieks vietos rinkai savo produkciją, tuo geresnis bei didesnis pasirinkimas bus ir pačiam vartotojui. Reikšmingu pasiekimu laikau tai, kad Europos Komisija be pastabų pritarė VMVT inicijuotam teisės akto pakeitimui, kuris leis maksimaliai padidinti mažų kiekių gamintojų produkcijos apimtis. Džiugina, kad aktyvus tarpinstitucinis darbas kartu su Žemės ūkio ministerija ir Ekonomikos ir inovacijų ministerija, paskatinant vietoje pagamintos produkcijos konkurencingumą per trumpąsias maisto grandines, duoda apčiuopiamų rezultatų“, – teigia VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Mažais kiekiais tvarkančiais maistą, įsigaliojus teisės akto pasikeitimams, bus laikomi subjektai, per dieną tiekiantys vietinei rinkai ne daugiau kaip 1500 kg (iki tol nustatytas kiekis buvo 1000 kg) žaliavinio pieno ir 200 kg (buvo 150 kg) sugautų žuvų, per savaitę ne daugiau nei 300 kg (buvo 200 kg) mėsos pusgaminių, 500 kg mėsos gaminių.

Pageidaujant ūkininkams, auginantiems gyvulius, tiekti vietinei rinkai išpjaustytą ir smulkintą mėsą, papildomai įtrauktos mėsos išpjaustymo (1000 kg) ir smulkintos mėsos (200 kg) gamybos veiklos su numatytais leidžiamais gaminti ir tiekti vietinei rinkai išpjaustytos bei smulkintos mėsos kiekiais.

Europos Komisijai pritarus VMVT parengtai tvarkai, dokumentas jau pateiktas viešam svarstymui ir turėtų įsigalioti po 10 dienų.

Didesnių gamybos kiekių siekiama ir paukščių bei kiškinių gyvūnų šviežios mėsos gamintojams ir iš naminių paukščių gaminamų kiaušinių tiekėjams. VMVT jau atliko ir pateikė reikiamus teisės akto pakeitimus, Europos Komisijos sprendimas turėtų paaiškėti irgi greitu metu.