Kovo 29 d., penktadienis | 24

Siekiantiems padidinti apyvartinį kapitalą žemdirbiams atsiveria nauja finansinė galimybė

LR žemės ūkio ministerija
2021-10-18

Lietuvos žemdirbiams, planuojantiems investicijas ir siekiantiems padidinti apyvartinį kapitalą, atsiveria nauja finansinė galimybė – 15,2 mln. eurų paskolų fondas. Jo teikiamomis paskolomis su itin mažomis palūkanomis bus galima naudotis dvejus metus.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Šis fondas lygiomis dalimis sudarytas iš Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos ir Medicinos banko privačių lėšų.

Lengvatinės paskolos bus teikiamos fiziniams ir juridiniams asmenims, dalyvaujantiems programos priemonėje „Investicijos į materialųjį turtą“ ir įgyvendinantiems investicinį projektą pagal jos veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ bei turintiems tai patvirtinančią Nacionalinės mokėjimo agentūros pažymą.

Didžiausia vienam paskolos gavėjui suteikiamos suma – 200 tūkst. eurų, o ilgiausias paskolos terminas – iki 5 metų. Ūkininkams bus taikoma žema, vos 1,25 proc. siekianti, palūkanų norma.

Su Medicinos banku, laimėjusiu finansinių tarpininkų atrankos konkursą, bendradarbiavimo sutartį pasidalytos rizikos paskoloms teikti pasirašė Nacionalinės plėtros įstaiga UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas.

Pasak Medicinos banko Komercijos departamento direktoriaus Juliaus Ivaškos, žemės ūkio sektoriaus finansinė situacija vertinama tikrai aukštai, pandemijos laikotarpis tik išryškino jo patrauklumą. Kitiems sektoriams dėl pandemijos patiriant didelių iššūkių, žemės ūkio sektorius lieka vienu geidžiamiausių klientų. „Mes stebime tendenciją, kad žemdirbiams teikiamas finansavimas sudaro vis didesnę dalį mūsų paskolų portfelio, kartu esame pasiruošę ją ir toliau didinti“, – sako J. Ivaška. Nors modernios technikos įsigijimo bumas jau praeityje, jo teigimu, žemdirbystė išlieka vienu dinamiškiausių sektorių, nuolat jaučiančiu papildomų finansinių išteklių poreikį.

„Žemdirbių konkurencingumo ir veiklos potencialo stiprinimas išlieka pagrindiniu mūsų prioritetu“, – sako fondo l. e. direktorės pareigas Romalda Globienė.

Daugiau apie paskolų fondą galima sužinoti čia: KPP finansinių priemonių fondo pasidalytos rizikos paskolos.