Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Pavyzdingo miško savininko kalendorius: gegužė

Lietuvos miško savininkų asociacija
2018-05-03

© Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba

Drauge su Lietuvos miško savininkų asociacija pristatome rubriką „Pavyzdingo miško savininko kalendorius“. Kokie svarbiausi darbai miške gegužę?

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Baigiasi miškasodis, apskaitomi ir įvertinami atlikti darbai.

Ugdomi miško jaunuolynai. Vykdomi sanitariniai miško kirtimai. Masinio sulapojimo ugdomuose jaunuolynuose iškirsti minkštieji lapuočiai vangiau atželia. Retinami tankūs, ištįsę spygliuočių medynai, kad iki rudens spėtų sutvirtėti jų kamienai. Iškertami pavasarį skraidančių kinivarpų apnikti medžiai pušynuose ir pažymimi nauji kitai jų kartai. Nulupta žievė su kinivarpų lėliukėmis sudeginama ar giliai užkasama.

Daigynuose ir medelynuose purškiami fungicidais, skiepijami medeliai.

Stebima, ar medynuose ir želdiniuose nepasirodė kenkėjai, ligos. Esant reikalui, taikomos apsaugos priemonės, sutvarkomi vabzdžiagaudžiai medžiai.

Paukščiams ir žvėreliams toliau sudaromos ramybės sąlygos.

Kviečiame mokytis nuotoliniu būdu

Privačių miškų savininkus ar kitus, suinteresuotus miškų ūkio plėtra, kviečiame mokyti nuotoliniu būdu ir nemokamai konsultuotis Jūsų miško valdoje. Turinčius miško, gegužės 24 d. 14 val. kviečiame dalyvauti nemokamuose nuotoliniuose mokymuose: sužinosite, kaip pasirūpinti miško sanitarine ir priešgaisrine apsauga. Mokymų sąrašą rasite užsiregistravę interneto svetainėje www.ikmis.lt. Mokymų vaizdo medžiagą ir kitą, informaciją, susijusią su miškais, galite peržiūrėti čia.

Privačių miškų savininkus, neturinčius miškininkystės krypties išsilavinimo, kviečiame dalyvauti LR aplinkos ministerijos vykdomame projekte, kurio metu suteikiama nemokama 1–2 val. trukmės konsultacija Jūsų miško valdoje. Dėl mokymų ir konsultacijų kreipkitės į LŽŪKT miškininkystės specialistus. Konsultuokitės ir internetu – užsukite į www.agroakademija.lt: specialioje miškininkystės rubrikoje užduokite klausimus ir Jums bus atsakyta. Daugiau informacijos tel.: (8 347) 44 041, 8 642 11 894, [email protected]

Pravartu žinoti

Piliečiai turi teisę laisvai lankytis privačiuose miškuose, rinkti juose vaistažoles, skinti vaisius, riešutauti, uogauti ir grybauti, laikydamiesi Lietuvos Respublikos Miškų įstatymo, kitų teisės aktų reikalavimų.

Rekomenduojame paskaityti

„Įteisinta nauja apsaugos priemonė nuo pušinio straubliuko“

„Parama investuojantiems į šiuolaikines miškų ūkio technologijas“

Naudinga vaizdo informacija

Miškininko užrašai: jaunuolynų ugdymas