Kovo 29 d., penktadienis | 24

Jei nutarėte sodinti mišką

LŽŪKT informacija
2021-04-19

© LŽŪKT nuotr.

Nors pastaruoju metu, tobulinant miško sodmenų išauginimo ir miško želdinimo technologijas bei šiltėjant klimatui, mišką sodinti įmanoma beveik ištisus metus, tačiau svarbiausias kol kas išlieka pavasarinis miškasodis. Ką reikėtų prisiminti?

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Sodinimo sistemos

Pavasarį tinka sodinti medelius ir su uždara, ir su atvira šaknų sistema. Optimalus sodinimo laikas – kai dirvos temperatūra apie 10 cm gylyje pasiekia 5–7 ºC – maždaug prieš dvi savaites iki pumpurų sprogimo pradžios. Kauno apylinkėse geriausias medelių sodinimo laikas – apie balandžio vidurį.

Sodmenis su uždara šaknų sistema (konteinerizuotus), jei sodinimo darbai užsitęsė, galima sodinti ir vėliau – iki gegužės pabaigos arba birželio pradžios, tačiau tokie medeliai kitais metais auga žymiai blogiau negu įveisti anksti pavasarį. Medelynuose su įrengta laistymo sistema šiuo periodu neretai dar sodinami ir šaldytuvuose laikyti sėjinukai su atviromis šaknimis.

Dirva – paruošta iš rudens

Dirva sodinimui turėtų būti paruošta iš rudens, priklausomai nuo želdavietės hidrotopo. Jei dirva normalaus drėkinimo (neužmirkstanti) – ji įdirbama lygiai su dirvos paviršiumi, supurenant freza ar išariant seklias vagas. Jei dirva laikinai užmirkstanti – ją įdirbant specialiomis frezomis ar kitais padargais, formuojami mikropakilimai ir sodinama ant jų.

Sodinukų šaknis būtina apsaugoti nuo išdžiūvimo

Atvežus sodinukus į želdomą plotą, būtina apsaugoti jų šaknis nuo išdžiūvimo – laikyti maišuose (geriausia popieriniuose) pavėsyje. Reikia parinkti tinkamus įrankius pagal sodinukų dydį bei rūšį. Labai svarbus yra ir pats sodinimo procesas. Duobutę būtina paruošti tokio dydžio, kad į ją pilnai tilptų sodinuko šaknys. Jei šaknys per ilgos, geriau jas patrumpinti nei užlenkti. Ypač jautrūs šaknų užlenkimui yra pušis ir beržas – taip pasodinti medeliai po kelerių metų žūva. Jei sodinukai aukšti ir liauni, po pasodinimo reikia juos pririšti prie įkaltų kuolų. Žvėrių mėgstami medeliai (ąžuolas, drebulė, pušis) turi būti apsaugoti. Nedideliam medelių kiekiui geriau naudoti individualias apsaugas, o didelį apželdintą plotą ekonomiškiau aptverti tinklo tvora.

Miškui įveisti – ES parama

Miško savininkams iškirtus mišką, privaloma jį atkurti per trejus metus. Tačiau galimybę sodinti mišką turi ne tik miškų savininkai. Mišką įveisti galima ir žemės ūkio paskirties žemėje, pasinaudojus Europos Sąjungos parama.

Šiais metais paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Miško veisimas“ renkamos iki birželio 25 d. ir nuo rugsėjo 10 d. iki lapkričio 12 d.

Paramos pagal šią veiklos sritį gali kreiptis juridiniai ir ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus fiziniai asmenys, kuriems želdintina žemė, planuojama apželdinti mišku, priklauso nuosavybės teise, ir savivaldybės, kurios tokią žemę valdo patikėjimo teise.

Svarbūs dokumentai

Miškas turi būti atkurtas ar įveistas miško sodmenimis, kurių kilmė ir kokybė atitinka Aplinkos ministerijos tvirtinamų Miško dauginamosios medžiagos nuostatų reikalavimus. Prieš sodinant mišką turi būti paruoštas ir miško želdinimo projektas, kuriame pažymima, kokie medžiai ir kokiu tankumu bus sodinami, taip pat nurodoma, kokių apsaugos ir priežiūros priemonių reikės, norint išauginti sveiką ir produktyvų medyną.

Apskritai, visi tiek privataus, tiek valstybinio miško atkūrimo ar įveisimo darbai turi būti vykdomi laikantis „Miško atkūrimo ir įveisimo nuostatų“. Jei miško atkūrimo ir įveisimo projektas parengtas profesionalių miškininkų, kurie savo sprendimus grindžia ne tik teorinėmis, bet ir praktinėmis žiniomis, galima pradėti organizuoti pagrindinius paruošiamuosius darbus: sodmenų paiešką, jų įsigijimą, kokybės vertinimą. Apie tai skaitykite straipsnyje Miško veisimas – nuo ko pradėti?.

Naudinga pasikonsultuoti su specialistais

Paraiškų rinkimo laikotarpis trumpas, tad naudinga pasikonsultuoti su ilgametę patirtį turinčiais LŽŪKT Miškininkystės paslaugų biuro specialistais. Jie patars, kokius darbus reikia atlikti, kokius dokumentus pasiruošti, kad būtų galima gauti leidimą vykdyti veiklą, įvertins galimybę gauti paramą, konsultuos, parengs miško želdinimo ir žėlimo projektus ar kitus reikiamus dokumentus, pateiks paraišką, atsakys į pateiktas užklausas, konsultuos projekto įgyvendinimo klausimais, padės nepasiklysti tarp įsipareigojimų ir reikalavimų.

Agroakademija.lt rekomenduoja pažiūrėti

Miškasodis: kaip sodinti eglaites

Miškas reikalauja priežiūros, o darni ir atsakinga miškininkystė – žinių bei patirties

LŽŪKT, LAMMC Miškų instituto inf.