Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Valstybės parama – grynaveisliams ūkiniams gyvūnams įsigyti

LR žemės ūkio ministerija
2018-01-09

Gyvūnų augintojai gali gauti valstybės pagalbą grynaveisliams ūkiniams gyvūnams įsigyti. Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos informuoja, kad paraiškos ir dokumentai galės būti teikiami nuo 2018 m. sausio 15 d. – vasario 13 d.

Pareiškėjais gali būti tik aktyvūs fiziniai arba juridiniai asmenys – žemės ūkio valdos valdytojai, laikantys mėsinių galvijų, avių ir ožkų bandą, ir siekiantys pagerinti laikomų gyvulių bandų genetinę kokybę aukštos veislinės vertės gyvuliais.

2018 m. ūkiniams gyvūnams įsigyti numatoma skirti 1 845 000 Eur. Bus kompensuojama iki 30 proc. grynaveislių mėsinių galvijų, grynaveislių avių ir ožkų pirkimo kainos, bet ne daugiau kaip: už grynaveislių mėsinių galvijų bulių reproduktorių – 1 300 Eur; už grynaveislių mėsinių galvijų telyčią – 1 000 Eur; už grynaveislį aviną reproduktorių – 200 Eur; už grynaveislę avį – 65 Eur; už grynaveislį ožį reproduktorių – 100 Eur; už grynaveislę ožką – 65 Eur.

Įsigyjami grynaveisliai mėsiniai galvijai privalo būti įrašyti į atitinkamą mėsinių veislių galvijų kilmės knygą. Buliai turi būti įrašyti į ne žemesnį kaip kilmės knygos A poskyrį (iš kitų šalių įvežti buliai turi būti įrašyti į aukščiausią kilmės knygos skyrių). Telyčios turi būti nesiveršiavusios ir įrašytos į ne žemesnį kaip kilmės knygos B poskyrį (iš kitų šalių įvežtos telyčios turi būti įrašytos į pagrindinį kilmės knygos skyrių). Grynaveislės avys ir ožkos turi būti iki pirmosios vados. Avys ir avinai turi būti įvertinti ne žemesne nei I klase, o ožkos ir ožiai – ne žemesne kaip elito klase (perkamos iš kitų šalių grynaveislės ožkos ir ožiai turi būti įvertinti tik aukščiausia klase). Perkami grynaveisliai ūkiniai gyvūnai turi būti suženklinti ir atpažįstami.

Trūkstant lėšų iš dalies kompensuoti išlaidoms už įsigyjamus grynaveislius ūkinius gyvūnus, pirmumas bus teikiamas pareiškėjams, kurių ūkiniai gyvūnai jau dalyvauja pripažintų veislininkystės institucijų selekcinėse programose ir (arba) kurie vertina bulius pagal palikuonių penėjimosi ir mėsines savybes, ir (arba) kurių laikoma ūkinių gyvūnų banda turi veislyno statusą. Nauja tai, kad šiemet pirmumas bus teikiamas ir tiems gyvulių laikytojams, kurie iš viso dar nebuvo gavę šios paramos ir paraišką teiks pirmą kartą.

Pareiškėjas, užregistravęs paraišką, turi teisę raštu pranešti Valstybinei gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybai apie pateiktos paraiškos atšaukimą ir kvietimo teikti paraiškas metu pateikti naują.

Primename, kad paraiškos ir kiti dokumentai teikiami Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos vyriausiesiems specialistams – valstybiniams veislininkystės inspektoriams pagal žemės ūkio ir kaimo valdos registracijos vietą: asmeniškai, per įgaliotą asmenį, per kurjerį arba registruota pašto siunta.

Atkreiptinas dėmesys, jog pareiškėjai, kurie bus patvirtinti paramos gavėjais, tačiau neįsigis gyvulių ir nepateiks tai pagrindžiančių dokumentų, neteks teisės teikti paraišką kitą kartą.

Pagalbos grynaveisliams ūkiniams gyvūnams įsigyti įgyvendinimo taisykles galima rasti čia.

Paraiškos formą galima rasti čia.