Kovo 29 d., penktadienis | 24

Piemenėlių šventė – nepamirštos tradicijos

Erika Mankutė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Rinkodaros skyriaus vadovė
2019-06-14

© LŽŪKT nuotr.

Nors pieno sektoriaus situacija nėra džiuginanti, šalyje yra entuziastingų ūkininkų, kurie ir sunkmečiu geba išlikti optimistais, plėtoti pieno ūkį, suburti kitus ūkininkus ne tik spręsti opias problemas, bet ir puoselėti prasmingas protėvių tradicijas. Viena iš jų – Piemenėlių šventė Biržų rajone ūkininkaujančio Petro Aukštikalnio ūkyje.

Petras Aukštikalnis 20 m. kartu su žmona Danute, seserimi Vitalija ir jos vyru Gediminu valdo daugiau nei 200 pienininių galvijų ūkį, dirba apie 250 ha žemės. Ūkyje dirba ir kiti šeimos nariai, samdomi darbuotojai.

Ūkio rezultatai džiugina vietos bendruomenės narius, yra įvertinti ir nacionaliniu lygmeniu. Ūkis 2013 m. yra tapęs „Geriausiu pieno ūkiu“, 2018 m. konkurse „Metų ūkis“ laimėta garbinga pirmoji vieta.

Garsėja tradicijų puoselėjimu

Lamokų k. įkurtas ūkis garsėja tuo, kad čia puoselėjamos gražios ūkininkavimo tradicijos, viena jų –20 m. per Sekmines organizuojama „Piemenėlių šventė“.

Sekminės – šventė, švenčiama sekmą (t. y. septintą) savaitę po Velykų. Jos metu garbinama augmenija ir naminiai gyvuliai. Miestiečiams ši šventė ne tokia aktuali kaip Kalėdos ar Velykos, mat jos metu daugiausia dėmesio skiriama karvėms.

Gyvulininkystės ūkyje organizuojamoje šventėje didžiausias dėmesys skirtas Sekminių karvei, pas kurią keliavo gausi dalyvių delegacija, keliems išrinktiesiems teko garbė karvei ant ragų uždėti didžiulį gėlių ir žolynų vainiką, pakabinti simbolinį varpelį. Tuomet į ganyklą paleista visa karvių banda.

Sutelkta bendruomenė

Ruošiantis „Piemenėlių šventei“, susibūrė visa vietos bendruomenė – vieni triūsė, kad lankytojams netrūktų maisto. Moterys karštą vasaros dieną vaišino šaltibarščiais, vyrai kepė mėsą, vaišino gaiviaisiais gėrimais. Organizuotos įvairios rungtys ir užsisėmimai. Lankytojus džiugino Vabalininko Balio Sruogos gimnazijos ir Biržų „Aušros“ progimnazijos moksleivių-piemenėlių tautiniai šokiai bei dainos. Kiekvienas didelę ūkio teritoriją galėjo apžiūrėti keliaudamas arklio traukiamu vežimu. Vaikai galėjo visą energiją išlieti siausdami ant pripučiamų batutų ir susipažinti su smagiosiomis alpakomis.

Gausus sveikintojų būrys

Petro Aukštikalnio ir jo šeimos ūkio organizuojama šventė sulaukia ne tik bendruomenės narių dėmesio. Čia apsilanko rajono savivaldybės administracija ir šalies žemės ūkio politiką formuojančių institucijų atstovai. Šiais metais ūkyje lankėsi ir gražiausius linkėjimus ūkininkams siuntė LR Seimo narys Audrys Šimas, LR žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Petras Puskunigis.

„Mano galva, tokios šventės svarbios dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, kad jūs visi galite susirikti, dalintis patirtimi, galbūt, pasibėdavoti, galbūt, pasidžiaugti sėkme, pasidalinti informacija, kad ūkiai klestėtų. Antras dalykas – jūs perduodate žinią jaunajai kartai, kad mūsų pienas niekada nebuvo, nėra ir nebus tik litrai ir euro centai. Mūsų pienas yra legendos, mūsų pienas yra mūsų žalios pievos, mūsų pienas yra karvės su vardais ir savo istorijomis. Trečias labai svarbus dalykas – ryšys su pieno gėrėjais, tokiais kaip aš. Svarbu vartotoją pririšti prie mūsų gaminamo pieno ir kitos žemės ūkio produkcijos, nes žmonės visada pirko ir pirks emociją. O darydami tokias šventes jūs ugdote savo vartotoją. Tikiu, kad tai padės sėkmingai judėti tik į priekį“, – sveikindamas ūkininkus kalbėjo LR žemės ūkio ministras.

Prie sveikintojų būrio prisijungė ir LŽŪKT Biržų r. biuro kolektyvas su vyresniuoju gyvulininkystės specialistu Vidu Tolevičiumi, kuris Petrui Aukštikalniui įteikė puikią dovaną – mobilios gyvulininkystės laboratorijos dovanų čekį ūkio pašarams ištirti.