Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Kuriamos gyvūnų gerovę užtikrinančios grindys

LŽŪKT informacija
2017-11-06

Nešvarios tvartų grindys, kai mėšlą sunku pašalinti, kelia problemų, užtikrinant gyvūnų gerovę, nes dėl to gali pradėti sparčiai vystytis plintančios infekcijos. Nemažai įmonių, siekdamos sumažinti teršalų emisijos kiekį ir pagerinti gyvūnų gerovę, mėgina tobulinti šiuo metu taikomus gyvūnų laikymo sprendimus, rašo Europos Komisijos inovacijų portalas EIP-agri.

Siekiant sumažinti tvartuose susikaupiantį teršalų kiekį, statybos bendrovės atlieka svarbų vaidmenį. Štai gelžbetonio gamybos ir tvartų statybų bendrovė Den Boer Beton iš Nyderlandų kartu su savo partneriais nuolat ieško būdų, kaip patobulinti gyvulininkystės ūkiuose jau egzistuojančius sprendimus.

Paprastai tvartuose įrengtos grindys yra lygios, kad mėšlą būtų galima lengviau pašalinti. Tačiau dėl lygaus paviršiaus grindys gali būti slidžios ir kelti rimtų problemų karvėms, ypač kojoms. Bendrovės Den Boer Beton specialistai, projektuodami tvartų grindis, stengiasi į tai atsižvelgti ir siekia, kad ne tik būtų mažinamas teršalų kiekis, bet ir gerinama gyvūnų gerovė. „Mūsų filosofija paprasta: jeigu karvės gerai jaučiasi, yra sveikos, tai ir ūkininkas laimingas. Pieno gamyba efektyvesnė, kai karvės yra gerai prižiūrėtos”, – sako bendrovės atstovas Wijnand Van den Berg. – Atlikdami mokslinius tyrimus ir vadovaudamiesi gyvūnų gerovės rekomendacijomis, bandome įsivaizduoti, kokiomis aplinkybėmis karvės jaustųsi geriausia. Tad sukūrėme „SleuffloorPlus“ – tai betono ir minkštos gumos plytelių grindys, užtikrinančios sausą, minkštą ir neslidų paviršių.“

WEb-tekstoVageningeno universiteto Pienininkystės fakulteto nuotr.

Bendrovė kartu su Vageningeno universiteto (vienas žymiausių pasaulyje maisto ir mitybos mokslinių tyrimų centras) Pienininkystės fakultetu ir tvartų įrangos gamintojais siekia optimizuoti mažai užsiteršiančią grindų dangą. Kūrėjai tikisi, kad tvartų grindys dar mažiau teršis, nes mėšlą galima bus šalinti dažnai, o tai taip pat padės užtikrinti karvių kojų sveikatą.

Grindys pagamintos iš betono ir gumos derinio, jose yra grioveliai šlapimui tarp valymų surinkti. Mėšlo šalinimo skreperis yra pritaikytas pagal grindų profilį ir reguliariai šalina srutas nuo grindų. Ši sistema ne tik padeda sumažinti teršalų kiekį ir gerinti gyvūnų sveikatą, bet taip pat užtikrina geresnę mėšlo kokybę, kadangi mėšlas būna šviežesnis ir labiau tinkamas naudoti biodujoms.

„Norint optimaliai sumažinti dujų emisiją iš mėšlo, srutos į saugyklą turi patekti greitai. Kuo ilgiau srutos būna ant grindų ir turi sąlytį su oru, tuo didesnis teršalų emisijos kiekis. Tai taip pat svarbu ir gaminant biodujas. Mes bandome ir koreguojame mėšlo šalinimo skreperio darbą kartu su grindų profiliais, norėdami gauti geriausius rezultatus, tiek mažindami išmetamų teršalų kiekį, tiek atsižvelgdami į gyvūnų elgesį. Sukurtą sistemą bandome pagal kelias praktines sąlygas, stebime ir iškart koreguojame,” – sako Vageningeno universiteto mokslininkas Sjoerd Bokma.

Projektą finansuoja Vageningeno universiteto Pienininkystės fakulteto inovacijų fondas ir regioninė vyriausybė.

Parengta pagal interneto svetainės https://ec.europa.eu informaciją