Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Jau dabar planuokite galvijų tvartinio laikotarpio racioną

Aleksandra Drazdova
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Utenos rajono biuro gyvulininkystės konsultantė
2018-08-13

Nuotr. LŽŪKT

Nepalankios klimato sąlygos šiais metais Lietuvoje neleidžia žiemai pasigaminti pakankamai žolinių pašarų, kurie būtų aukštos maistinės ir energinės vertės. Norint išlaikyti aukštą pieno produkcijos kokybę ir kiekį tvartiniu laikotarpiu, reikia iš anksto planuoti žiemos racionui reikalingus pašarus ir jų kiekį, pagal karvių bandos produktyvumą, auginamų pasėlių struktūrą ir naudojamas pašarų gamybos technologijas.

Norint sudaryti optimalų racioną skirtingų grupių gyvuliams, reikia žinoti turimų pašarų maistinę ir energinę vertę. Šeriant gyvulius savo gamybos pašarais, reikia nustatyti, ar pašaruose yra pakankamas kiekis ląstelienos, didžiajame prieskrandyje sunkiai skaidomų baltymų ir riebalų bei optimalus mineralinių medžiagų santykis. Žinant šiuos pašaro kokybinius rodiklius, galima numatyti reikiamų pasigaminti ar pirkti pašarų rūšis ir kiekius bei spręsti, kokių priedų ar papildų reikia, norint subalansuoti kokybišką racioną atskiroms gyvulių grupėms, numatyti pašarų sąnaudas ir sumažinti šėrimo raciono savikainą.

Pašarų kokybė ir raciono sudėtis – vienas svarbiausių elementų galvijininkystėje. Jis lemia bandos sveikatingumą ir produkcijos gamybą, nes iš raciono gyvuliai gauna visas svarbiausias maistines medžiagas, o gyvulių produktyvumas reguliuojamas per dienos pašaro normą ir sudėtį. Konsultuoti šėrimo klausimais, nustatyti pašarų kokybinius rodiklius ir sudaryti optimalius šėrimo racionus Jums gali padėti Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) gyvulininkystės konsultantai ir specialistai. Dėl išsamesnės informacijos galite kreiptis į LŽŪKT Technologinių paslaugų skyrių, tel. 8 347 37870 arba į artimiausią savo regiono LŽŪKT biurą.

Parengta pagal Č. Juknos knygą “Galvijininkystė”, 1998; B. Osmane, I. H. Konosonoka, A. Trupa, L. Proskina mokslinį straipsnį “Peas and beans as a protein feed for dairy cows”, Agronomy research 15 (5). 2017 In p. 2026-2038.

Naudinga videoinformacija

Žolynų įrengimas ir priežiūra: kaip pasiruošti ir ką apmąstyti

Išskirtinės kokybės pašarų ruošimas

Inovatyvi pašarų ruošimo technologija – išbandykite! (1)

Inovatyvi pašarų ruošimo technologija – išbandykite! (2)

Daiginti grūdai vietoje koncentruotų pašarų – akivaizdi nauda

Besirengiantiems ruošti žolinius pašarus

Saugūs pašarai – saugus maistas – saugi aplinka

Rekomenduojame paskaityti

Tvartinis periodas ne už kalnų

Problema – mikotoksinai kukurūzuose ir jų produkcijoje

Auginti kukurūzus pašarui – visapusiškai naudinga

Mikroorganizmai gyvulininkystės aplinkoje: ką reikėtų žinoti gaminant saugius pašarus ir lesalus